De 8 belangrijkste redenen om duurzaam te ondernemen

Duurzaam ondernemen. De meeste bedrijven in Nederland zijn ermee bezig, maar er is nog veel te winnen. Waarom zou je er nu mee aan de slag moeten (of ermee door gaan) en hoe maak je nu écht werk van duurzaam ondernemen? In deze blog geven we je acht goede redenen én lees je hoe je vandaag al de eerste stappen kunt zetten. 

Van willen naar doen  

Volgens het CBS nam 79% van de Nederlandse bedrijven in 2022 maatregelen om de bedrijfsvoering duurzamer te maken. Maar uit de Nieuwe Economie Index 2023 (NEx) blijkt dat slechts 16,5% van de Nederlandse economie duurzaam is. Volgens de NEx zet het Nederlandse bedrijfsleven stappen, maar ligt het tempo nog te laag. Wat houdt ondernemers nog tegen, of waarom stokt de voortgang?  

Drempels in duurzaam ondernemen.

De transitie naar duurzaam ondernemen is in de praktijk niet zomaar gemaakt. Een van de sleutels richting een circulaire economie ligt bijvoorbeeld bij het inkoopproces, wat zijn daarin de grootste knelpunten? Volgens Onderzoek van Supply Value zijn dat het ontbreken van intern draagvlak, dat vernieuwen tijd kost, de onbekendheid met het onderwerp en de complexiteit van het controleren van beloftes. Gelukkig hoef je het allemaal niet zelf uit te vinden. Veel ondernemers gingen je voor en hebben met duidelijke stappen hun bedrijf al duurzaam gemaakt. 

Werk maken van duurzaam ondernemen?

Download onze gratis whitepaper en leg in tien concrete stappen de basis voor een duurzame koers en een betere marktpositie.

Cover whitepaper duurzaamheid-1

Goed voorbeeld doet goed volgen.

Veel bedrijven hebben serieus werk gemaakt van duurzaam ondernemen en plukken daar de vruchten van. Neem de groente- en fruitdistributeur Eosta, die met het merk Nature & More de consument precies vertelt waar elk product vandaan komt en wie de teler is - en daar een ‘true price’ voor durft te vragen. Het bedrijf boekt onder meer een hogere omzet en trekt makkelijker talent aan.  Zo zijn er nog meer mooie voorbeelden van duurzame bedrijven die laten zien dat duurzaamheid loont. Lees ook zeker in het klantverhaal van OFM. hoe de modeketen haar reis in duurzaam ondernemen aanpakt.

"Door duurzaam ondernemen blijven we aantrekkelijk voor jonge mensen."

Arthur Feenstra

Mede-eigenaar OFM.

De 8 belangrijkste redenen om duurzaam te ondernemen.

De redenen om werk te maken van maatschappelijk verantwoord ondernemen stapelen zich op; een reden om het uit te stellen is er niet. Met een duurzaam bedrijf maak je het verschil, nu en straks.

  1. Je behoudt een sterke positie in de markt.  
    Onderneem je duurzaam, dan verstevig je je positie bij afnemers en klanten en zorg je ervoor dat je bedrijf beter wordt gewaardeerd bij een overdracht.

  2. Je blijft aantrekkelijk voor talent op de arbeidsmarkt. 
    Toekomstige collega’s zijn op zoek naar zingeving en willen bijdragen aan de maatschappij. Daarom sluiten zij zich graag aan bij een bedrijf dat verder kijkt dan winst en groei.  

  3. Je behaalt een hoger en stabieler rendement.  
    Aan de ene kant komt dit doordat je kosten bespaart, aan de andere kant willen consumenten het aanbod van duurzame merken beter belonen.

  4. Je bouwt aan een goed imago en houdt je reputatie hoog. 
    Jouw stakeholders vragen van jou een zinvolle rol voor mens, milieu en maatschappij. Je behoudt hun steun en je ondernemerswaarde.

  5. Je onderscheidt jezelf ten opzichte van concurrenten. 
    Investeer je nu in duurzaam ondernemen, dan neem je een voorsprong op je concurrenten. Je bent aantrekkelijker voor je keten én voor klanten.

  6. Je haalt meer voldoening uit je werk. 
    Als je winst maakt in de wetenschap dat je rekening houdt met mens en milieu, geeft dat extra voldoening en een positief gevoel.  

  7. Klanten, relaties en partners verwachten het van je 
    De keten (leveranciers), de bank, klanten of afnemers, medewerkers, het bestuur … alle stakeholders verwachten dat je duurzaam onderneemt.

  8. Je kunt wettelijk verplicht zijn vanaf 2024. 
    Met de richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht de EU grote bedrijven in Nederland om over hun duurzaamheidsprestaties te rapporteren in het jaarverslag. Vanaf boekjaar 2024 zijn beursgenoteerde ondernemingen aan de beurt en vanaf boekjaar 2025 grote ondernemingen (minimaal twee van de drie criteria > € 40 miljoen omzet, > € 20 miljoen balanstotaal of > 250 werknemers), daarna waarschijnlijk ook middelgrote ondernemingen. 
Aan de slag. 
Waar begin je met duurzaam ondernemen? Het helpt als je duurzaamheid als kans gaat zien. De drempels die je dan nog hebt, kun je overwinnen door klein van start te gaan en op tijd hulp te zoeken, bijvoorbeeld van jouw advieskantoor. HLB Witlox Van den Boomen werkt samen met duurzaamheidsplatform Green by Blue in drie fasen aan de duurzame strategie van bedrijven: Ontwerp, Implementatie en Verslaglegging. Lees er alles over in onze gratis whitepaper.   


Download onze whitepaper over duurzaam ondernemen

triangle dark triangle light