Opleiding gecertificeerd Vertrouwenspersoon: leerzaam en praktisch!

Een uitgebreide opleiding die jou in vier dagen klaarstoomt voor je rol als gecertificeerd Vertrouwenspersoon.

 • In onze geaccrediteerde opleiding Vertrouwenspersoon krijg je als (toekomstig) Vertrouwenspersoon in vier dagen een helder en uitgebreid beeld van wat er van je verwacht wordt in deze rol.
 • Je leert hoe je de theorie in de praktijk kunt toepassen en krijgt handvatten voor doeltreffende gesprekstechnieken. 
 • Uitgebreide behandeling van de materie en veel aandacht voor het gedeelte integriteit en misstanden. 
 • Na het succesvol doorlopen van de opleiding ben je gecertificeerd via de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV).
Chantal Goossens is Vertrouwenspersoon en trainer bij HLB Witlox Van den Boomen.

Chantal Goossens

Vertrouwenspersoon en trainer

In de gecertificeerde opleiding Vertrouwenspersoon komt onder andere het volgende aan bod:

 • Uitleg over psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en ongewenste omgangsvormen, integriteit en misstanden
 • De rol en scope van de Vertrouwenspersoon: inclusief verschillen en overeenkomsten in de aanpak tussen ongewenste omgangsvormen, integriteit en misstanden
 • Wet- en regelgeving, organisatorische kaders, spelregels en aandachtspunten
 • Toelichting meldregeling, Wet huis voor Klokkenluiders, klachtenprocedures, protocol doorbreken vertrouwelijkheid
 • Het voeren van gesprekken: de start, kern en afronding & gesprekstechnieken en -modellen (ook algemene gesprekstechnieken zoals luisteren, samenvattenen doorvragen)
 • Instrumentarium, mogelijke oplossingen en omgaan met emoties
 • Bekendheid van het beleid en de rol van Vertrouwenspersoon binnen de organisatie
 • Werkwijze certificering in rol van Vertrouwenspersoon

De trainers.

Chantal Goosens_Gecertificeerd Vertrouwenspersoon en trainer.

Chantal Goossens

Vertrouwenspersoon en trainer.

"Het voelt goed om mensen op weg te helpen in hun -vaak nieuwe- rol van Vertrouwenspersoon. Het gezamenlijk doornemen van de kaders en do’s en don’ts van de rol van Vertrouwenspersoon is daarbij heel waardevol. Dit helpt de Vertrouwenspersonen om hun rol goed te kunnen vervullen en zichzelf binnen de organisatie te positioneren met de juiste wederzijdse verwachtingen."

Patrick stalpers

Patrick Stalpers

Trainer en coach

"In mijn rol als trainer zie ik het als een voorrecht om een bijdrage te mogen leveren aan de professionele ontwikkeling van Vertrouwenspersonen. Om ze middels nieuwe inzichten en gesprekstechnieken een solide basis mee te geven, zodat ze hun nieuwe rol direct invulling kunnen geven in de praktijk."

Gecertificeerd Vertrouwenspersoon 

LVV_Keurmerk_2020_DEF (002)De opleiding is geaccrediteerd en heeft een HBO-niveau. Na het succesvol doorlopen van de opleiding kan je je via de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) laten registreren als gecertificeerd Vertrouwenspersoon. Dit is niet verplicht. Over de werkwijze van certificering krijg je aan het einde van de opleiding meer informatie. Laat je je certificeren, dan wordt van je verwacht dat je blijft investeren in bij- en nascholing en intervisie.

16%

van de medewerkers heeft een enkele keer tot zeer vaak te maken met ongewenste omgangsvormen.

Een prettige en veilige werkomgeving, daar heeft toch iedereen recht op?

Wist je dat circa 16% van de medewerkers een enkele keer tot zeer vaak te maken heeft met ongewenste omgangsvormen van leidinggevenden of collega’s? En nog eens bijna 6% van de medewerkers met discriminatie op de werkvloer?* Om medewerkers die dat nodig hebben professioneel te kunnen ondersteunen, organiseren wij de geaccrediteerde opleiding Vertrouwenspersoon. Een praktische en leerzame opleiding van vier dagen voor de (toekomstige) Vertrouwenspersoon van jouw organisatie, waarbij we vooral inzoomen op het onderdeel 'ongewenste omgangsvormen' en we ook een uitstapje maken naar de onderdelen 'integriteit' en 'misstanden'.

*Bron: www.arbo-online.nl

Waarom een Vertrouwenspersoon?

Als werkgever wil je jouw medewerkers zo goed mogelijk ondersteunen, vooral wanneer zij het het hardst nodig hebben. Bovendien ben je vanuit de Arbeidsomstandighedenwet verplicht een beleid te voeren ter voorkoming en beperking van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Denk hierbij aan:

 • Agressie en geweld
 • Seksuele intimidatie
 • Discriminatie
 • Pesten
 • Werkdruk

Medewerkers die hiermee te maken krijgen, moeten zich in hun werkomgeving veilig voelen om dergelijke zaken met een gerust hart te kunnen bespreken. Daarom adviseren wij je minimaal één Vertrouwenspersoon aan te stellen binnen jouw organisatie. Daarnaast kunnen medewerkers geconfronteerd worden met situaties waarin (mogelijk) sprake is van integriteit en/of misstanden. Hiervoor kan de Vertrouwenspersoon ook een contactpersoon zijn. Voor de Vertrouwenspersoon is het in ieder geval goed om te weten wat integriteit en misstanden zijn en hoe met dit soort meldingen kan worden omgegaan. Dit is onderdeel van onze opleiding.

 

Externe Vertrouwenspersoon | HLB Witlox Van den Boomen

Externe Vertrouwenspersoon inzetten?

Ook die rol kunnen wij voor je vervullen. Mail Chantal voor meer informatie >>

Rinske Stege - Coördinator Communicatie - Caspar de Haan

“Het is fijn om eerst de basis in theorie door te nemen en vervolgens veel te oefenen met behulp van verschillende praktijkvoorbeelden. Na afloop van de training beschik je over een eigen actieplan en een hoop achtergrond informatie. Hierdoor heb ik een goede basis om de rol van vertrouwenspersoon te vervullen. Je hoopt natuurlijk zo min mogelijk telefoontjes of meldingen van collega’s te krijgen, maar als ze bellen ligt mijn checklist klaar!”

Opleiding Vertrouwenspersoon: praktische informatie

triangle light
Dit kost de opleiding Vertrouwenspersoon | HLB Witlox Van den Boomen.

Dit kost de opleiding.

De gecertificeerde opleiding Vertrouwenspersoon kost € 1395 per persoon (excl. btw). Naslagwerk, certificaat en catering zijn bij de kosten inbegrepen.

Wil je graag alleen een (kortere) basistraining volgen die vooral toeziet op ongewenste omgangsvormen? Lees dan meer over onze Basistraining Vertrouwenspersoon van 1,5 dag.

triangle light
Data en locatie van de opleiding Vertrouwenspersoon | HLB Witlox Van den Boomen

Data en locatie.

Er staat vooralsnog geen volgende editie van deze opleiding gepland. Wil je graag op de hoogte worden gehouden over eventuele volgende edities? Stuur dan een mail naar chantal.goossens@hlb-wvdb.nl.

triangle light
Werkgelukonderzoek

Incompany training.

Wil je meerdere Vertrouwenspersonen binnen jouw organisatie trainen? Dat kan. We verzorgen graag een incompany training toegespitst op jouw organisatie. Lees meer over de incompany training Vertrouwenspersoon.

Stel je vraag.
Welke dan ook.

Wil je meer informatie over de opleiding Vertrouwenspersoon of kan ik je ergens anders bij helpen? Laat het me gerust weten, ik help je graag verder.

Stel je vraag. Welke dan ook | HLB Witlox Van den Boomen