"Door de hulp van HLB Witlox Van den Boomen hebben we op tijd geprofiteerd van de gunstige bedrijfsopvolgingsregeling."

De Stratumse Apotheek is een begrip in Eindhoven. Het is één van de grootste apotheken van de stad. De apotheek is onlangs overgegaan naar de vijfde generatie Keyzer. HLB Witlox Van den Boomen mocht de bedrijfsoverdracht begeleiden. Van advies aan vader en zoon tot en met uitvoering en de bekrachtiging door onze incompany notaris van VDB Advocaten Notarissen, onze strategische alliantie partner.

Jules en Louis Keyzer

"Er is een heel team betrokken bij een bedrijfsoverdracht, daar stonden we écht van te kijken."

Vijf generaties apothekers.

Glazen apothekerspotten met gebrandschilderde etiketten, een replica van een uniek affiche uit de jaren ’30*: in het moderne pand van de Stratumse Apotheek wordt de oplettende bezoeker gewezen op de rijke historie van de apotheek. Jules Keyzer (69) vertelt er vol trots over, terwijl zoon Louis (32) luistert.

StratumseApotheek-poster

* Ontworpen door de kunstenaar Fortunato Depero. Het origineel is in bezit van het MART (Rovereto, Italië), één van de grootste Europese musea van moderne kunst.

Louis kreeg het vak met de paplepel ingegoten; hij is de vijfde generatie in het apothekersgeslacht Keyzer. Sinds augustus 2021 is Louis de eigenaar van de Stratumse Apotheek; vader Jules droeg het bedrijf aan hem over. Dat het zo zou gaan, was al lang duidelijk. Toch liep de route iets anders dan gedacht. In 2014 rondde Louis zijn studie apotheker-farmacie af en hij besloot om eerst elders ervaring te gaan opdoen. Hij trad in dienst bij Apotheek Blixembosch, eveneens in Eindhoven. In 2017 deed de eigenaresse hem een aanbod: of hij haar apotheken Blixembosch en Artois samen met een collega wilde overnemen? Louis: “Dat zorgde voor een dilemma, aangezien de Stratumse Apotheek ook op mijn pad ging komen. Ik consulteerde mijn vader, die me direct van harte feliciteerde. Ik móest die kans aangrijpen.” En zo komt het dus dat Louis nu eigenaar is van drie apotheken. Enig aandeelhouder van de Stratumse Apotheek, mede-eigenaar van Blixembosch en Artois.

Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). 

Het moment van de overdracht van de Stratumse Apotheek kwam eerder dan gepland, hoewel Jules’ leeftijd anders doet vermoeden. Het was de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) – of liever gezegd, de veranderingen die er rond de BOR aan lijken te komen – die het traject wat versneld in gang zette. Jules legt uit: “De BOR is een interessante regeling voor familiebedrijven, omdat de overdracht niet of nauwelijks fiscaal wordt belast. De regeling gaat echter mogelijk stoppen. Omdat zo’n aankondiging doorgaans tijdens Prinsjesdag wordt gedaan, besloten we dat het voor die dag geregeld moest worden. En dat is gelukt, in augustus 2021 was het rond. Op Prinsjesdag vervolgens overigens geen wóórd over de BOR.” Lachend: “Maar dat is niet erg, we hebben het in ieder geval op tijd geregeld.”

HLB Witlox Van den Boomen heeft ons op een prettige en deskundige wijze begeleid bij de bedrijfsoverdracht. Er was een heel team bij betrokken, met één aanspreekpunt in de persoon van Florien Huijgens. Het hele traject is soepel verlopen en ook de ‘nazorg’ hebben we als prettig ervaren.

Jules en Louis Keyzer

Stratumse Apotheek

‘Heel team betrokken’.

Het overnametraject verliep bijzonder snel. In april 2021 werd het opgestart, nog geen half jaar later was alles geregeld. Jules: “Er is echt een heel team mee bezig geweest, daar stond ik wel van te kijken. De notaris, een juridisch adviseur, een advocaat, een fiscaal adviseur, et cetera. Handig dat HLB Witlox Van den Boomen dat allemaal in eigen huis heeft. Florien Huijgens heeft het uitstekend gecoördineerd. De hele transactie onder de BOR heeft zonder problemen toestemming gekregen van de Belastingdienst.” De waardebepaling van het bedrijf werd door een ander accountantskantoor uitgevoerd. Jules licht toe hoe dat zit: “Hoewel ik uiterst tevreden ben over de kwaliteit en brede expertise van HLB Witlox Van den Boomen ben ik enkele jaren geleden met mijn apotheek overgestapt naar een accountant die zich volledig heeft gespecialiseerd in onze sector. Omdat zij veel apotheken in portefeuille hebben, beschikken ze over interessante benchmark-cijfers. Dat levert ons waardevolle inzichten op. Voor mijn eigen vennootschap ben ik wel klant gebleven bij HLB Witlox Van den Boomen. Ze verzorgen onder meer de belastingaangiften en ik koos ervoor om de bedrijfsoverdracht eveneens daar neer te leggen.”

Testament.

De familie-apotheek is nu dus in handen van zoon Louis. De twee dochters van Jules zijn werkzaam als respectievelijk huisarts en internist-nefrologie; voor hen geen apothekerscarrière. Om zijn dochters niet te passeren, maakte Jules duidelijke familiaire afspraken. De Stratumse Apotheek kan in de toekomst niet ‘zomaar’ verkocht worden. Ook paste Jules zijn testament aan. “Alles is in zeer goede harmonie verlopen”, vertelt Jules met lichte trots. “Mijn dochters hebben ieder een goede baan, dus financiële steun hebben ze niet nodig. ‘Maak het maar lekker op, pap en mam’, zeggen ze. Maar natuurlijk willen we dat het ook voor hen goed is geregeld.” Met pretogen: “Ze moeten alleen wat langer wachten op hun aandeel.”

Jules en Louis Keyzer | HLB Witlox Van den Boomen

"‘Na de overdracht hielden de adviseurs ook onze privézaken tegen het licht."

Duidelijke inzichten.

Ook Louis heeft de begeleiding door HLB Witlox Van den Boomen als prettig ervaren. “De lijnen waren kort, zodat er geen sprake kon zijn van miscommunicatie. Ook de nazorg was heel secuur”, zegt hij. “Na de overdracht namen de adviseurs het initiatief om mijn privézaken tegen het licht te houden. Adviseur Arjen Keijbets schetste duidelijk hoe een en ander was geregeld, met daaraan gekoppeld een advies. Zodat ik in alle vrijheid kon bepalen wat nodig is. Nadenken over situaties waarin het mis gaat, is natuurlijk niet leuk, maar wel heel belangrijk. Zeker omdat ik dit jaar vader ben geworden.” Jules knikt bevestigend: “HLB Witlox Van den Boomen zorgt voor duidelijke inzichten. Dat waardeer ik zeer.”

Toekomstbestendig.

Vader Jules draagt een gezonde, toekomstbestendige apotheek over aan zijn zoon. Het was Jules die vanaf eind jaren ’80 plannen ontwikkelde om te komen tot een gezamenlijke huisvestiging met huisartsen. Het duurde lang voordat het zover was, maar sinds 2005 vormt de Stratumse Apotheek samen met vijf huisartsen en een aantal fysiotherapeuten het gezondheidscentrum Granida. Zelf was Jules overigens altijd apotheker ‘op afstand’. In het jaar dat hij de apotheek van zijn vader overnam, werd hij namelijk ook bestuurder van het Diagnostisch Centrum Eindhoven (nu: Diagnostiek voor U), dat onder zijn leiding uitgroeide tot een organisatie met honderden medewerkers. De dagelijkse leiding van de Stratumse Apotheek lag en ligt bij beherend apotheker Aimée Couteau, die er al 35 jaar werkzaam is. Louis: “Begin 2024 zal Aimée stoppen met werken. Ik blijf tot dat moment als eindverantwoordelijk apotheker werkzaam in Apotheek Blixembosch en werk daarnaast achter de schermen aan de toekomst van de Stratumse Apotheek. Zo houden we onder meer onze samenwerking met de franchiseorganisatie waarbij we zijn aangesloten, tegen het licht. We gaan mee in alle ontwikkelingen, maar houden vooral vast aan onze toegevoegde waarde, die ‘m zit in een persoonlijk contact met cliënten en goede samenwerking met huisartsen.” En Jules? Meer vrije tijd heeft hij inmiddels zeker, maar stilzitten doet hij niet. Hij vervult diverse commissariaten en is nog altijd bestuursadviseur bij Diagnostiek voor U. En natuurlijk blijft hij achter de schermen met plezier betrokken bij ‘zijn’ Stratumse Apotheek.

Over de Stratumse Apotheek.

De Stratumse Apotheek heeft zo’n 15.000 cliënten in Eindhoven en is daarmee één van de grootste apotheken van de stad. De apotheek is sinds augustus 2021 in handen van Louis Keyzer, als vijfde generatie. Zijn betovergrootvader J.J. Keyzer opende de apotheek in 1927, naast de apotheek die hij elders in de stad al in 1921 oprichtte. De Stratumse Apotheek werd gevestigd op de hoek van de Stratumsedijk, wat de naam verklaart. Inmiddels is de apotheek alweer jaren gehuisvest aan de P.C. Hooftlaan, in gezondheidscentrum Granida. Er werken circa 20 mensen.

About HLB Witlox Van den Boomen Accounting Advisory

Ook samenwerken?

Heb je net als de Stratumse Apotheek een ondernemersvraag? Laat het ons weten, we gaan graag met je in gesprek!

"De bedrijfsoverdracht is bijzonder snel en soepel verlopen; het is een traject als ‘uit het boekje’. Vader Jules Keyzer is al jaren klant bij ons kantoor; we verzorgen alle accountancywerkzaamheden voor zijn vennootschap. Hij is apotheker, maar bovenal een echte ondernemer. De Stratumse Apotheek is in goede handen bij zijn zoon Louis, die we nadat de bedrijfsoverdracht was afgerond ook adviseerden over zijn privézaken. Hij is recent vader geworden, dus natuurlijk wil hij alles goed geregeld hebben."

Florien Huijgens

Estate planner / belastingadviseur HLB Witlox Van den Boomen

triangle dark triangle light
Fons Verbunt - DGA BF Global Group   (2)
Dankzij de ondersteuning van HLB Van den Boomen focussen wij ons volledig op onze core business.
Fons Verbunt
DGA BF Global Group
Lees het klantverhaal

Stel je vraag.
Welke dan ook.

Zit je met een ondernemersvraag? Heb je een specifieke opdracht of wil je gewoon even sparren? Wij staan voor je klaar. 

CTA Banner 880x1244