De bank als begin.
In 2020 zette OFM. al de eerste stappen met een eigen projectteam voor duurzaamheid. De grote omslag volgde in 2021, na een gesprek met de bank. Johan Koetje, sinds 2019 CFO bij de retailformule: “Wat doen jullie aan duurzaamheid? Dat is de eerste of tweede vraag die je tegenwoordig van de bank krijgt. Vanuit mijn financiële perspectief vind ik het belangrijk om een duurzaam winstmodel te realiseren, maar ook om andere redenen willen we ermee aan de slag. Anders loop je achterop, wij willen juist vooroplopen.”
OFM. zal in 2025 verplicht moeten rapporteren volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Maar dat is voor Koetje niet de enige motivatie: “Je kunt het minimale doen, maar daar ga je niet ver mee komen. Duurzaam ondernemen zal de motor voor versnelling zijn. Wie zijn straks de overlevers in de retail? Daar willen wij bij horen. Ook voelen we ons verantwoordelijk om bij te dragen aan het verduurzamen van onze planeet.”
Verjongen en vernieuwen.
Feenstra wil met OFM. ook voorop blijven lopen op de arbeidsmarkt: “Mensen willen bij winnaars horen. Door duurzaam te ondernemen blijven we aantrekkelijk voor jonge mensen, die we nodig hebben om wendbaar te blijven en te innoveren. In onze winkels streven we naar een gezonde mix van jonge talenten en ervaren mensen. Het begint bij onszelf. Als wij het goede voorbeeld geven, volgen onze mensen dat.”
De branche komt regelmatig negatief in het nieuws als het om duurzaamheid gaat. Feenstra: “Dan kun je als een struisvogel je kop in het zand steken, of er wat aan doen. Wij zitten met OFM. gelukkig niet in de ‘fast fashion’. Onze klanten kopen minder vaak kleding en kiezen dan voor betere kwaliteit. Bovendien kijken we naar wat we in ons eigen proces beter kunnen doen; productie, grondstoffen, fabrieken, logistiek, verpakking.”