shutterstock_364870166

true

Klantverhaal

HLB Witlox Van den Boomen geeft Mijnkapper.today een helder inzicht in data

Patrick Janssen rond

Patrick Janssen, eigenaar van Mijnkapper.today met elf kapsalons in Brabant,

beschikt over een goudmijn: een schat aan data, die hem inzicht kunnen geven in klantgedrag, winstmarges, het rendement per kappersbehandeling, et cetera. Echter, die data waren niet of moeilijk bruikbaar, omdat alle informatie versnipperd was over meerdere softwarepakketten. HLB Van Daal zorgde voor de implementatie van een dashboard met behulp van Power BI. Het verbindt de diverse databases met elkaar en zorgt ervoor dat alle gewenste data realtime en duidelijk inzichtelijk zijn. Patrick: “Het helpt me om strategische beslissingen te nemen.”

Waarom verkoopt die ene kapsalon substantieel meer verzorgingsproducten dan al mijn andere vestigingen? Hoe is de omzet van de afgelopen periode in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar? En hoe zit het met het rendement in diezelfde periode?’ Dergelijke managementinformatie is vanzelfsprekend belangrijk voor ondernemers, dus ook voor Patrick Janssen. Zijn bedrijf Mijnkapper.today telt 82 medewerkers, verdeeld over elf kapsalons in Boxtel, Den Bosch, Deurne, Eindhoven, Heeswijk-Dinther, Oss, Sint-Oedenrode, Uden, Veghel en Vught. De overname van een twaalfde kapperszaak is bovendien aanstaande en verdere groei ligt in het verschiet.

HLB Witlox Van den Boomen zorgt voor inzicht in al mijn data. Met cijfers kan ik een gevoel nu onderbouwen.''

Kostbare informatie behouden

Helaas was het voor Patrick knap lastig om de juiste informatie boven tafel te krijgen, doordat Mijnkapper.today met meerdere, opzichzelfstaande softwarepakketten werkt. Voor de salarisadministratie maakt Mijnkapper.today gebruik van Loket.nl, voor de boekhouding van het populaire programma Exact Online en dan is er ook nog het kassasysteem. “Als ondernemer heb je angst om van softwarepakket te wisselen”, stelt Patrick. “Ik beschikte over enorm veel data, opgebouwd in de afgelopen jaren. Je moet er niet aan denken dat die kostbare informatie verloren gaat als je overstapt naar een andere leverancier. Die vrees bleek ongegrond.”

'Financiële huisarts'

Patrick werkt met zijn bedrijf Mijnkapper.today al jaren samen met HLB Witlox Van den Boomen. De relatie met zijn vaste aanspreekpunten, bedrijfsadviseur Maarten Sijberts en accountants Arjan Heuvelmans en Mateo Keijzers, is uitstekend. Patrick noemt Maarten zelfs zijn ‘financiële huisarts’. Toch leek het er begin 2019 even op dat Patrick zijn zaken elders ging onderbrengen, gedreven door de wens meer inzicht te krijgen in alle data die in zijn organisatie beschikbaar zijn. HLB Witlox Van den Boomen dacht echter met hem mee. Arthur Schins, Sr. Manager Business Innovation, legde hem een oplossing op maat voor. Patrick: “Toen ik met eigen ogen zag hoe mijn verschillende softwaresystemen moeiteloos aan elkaar geknoopt kunnen worden, was ik direct om. Ook hierbij heeft HLB Witlox Van den Boomen me geholpen.”

 

De oplossing van HLB Witlox Van den Boomen: koppeling van data

De hoeveelheid data neemt exponentieel toe. Dankzij nieuwe technologieën is het gemakkelijker geworden om die data zodanig in te zetten dat je optimaal inzicht krijgt in jouw organisatie. Het brengt echter ook de nodige uitdagingen met zich mee. HLB Witlox Van den Boomen helpt ondernemers op het gebied van data-analyse, koppelingen en dashboarding.

Arthur Schins: “Wij beschikken over de benodigde expertise om de juiste managementinformatie geautomatiseerd te verzamelen. Om Patrick Janssen te laten zien hoe dat werkt, nodigden we hem uit voor een bezoek aan Fontys Hogescholen, onze strategische innovatiepartner. Na een leuke en vruchtbare sessie zijn we van start gegaan om de softwarepakketten van Mijnkapper.today samen te brengen in Power BI. Belangrijk is om vooraf goed in kaart te brengen wat je als ondernemer wil weten en hoe je die informatie kunt interpreteren. Vandaar dat niet alleen onze data-analisten betrokken zijn, ook onze accountants sluiten aan. Die samenwerking is heel waardevol. Eind 2019 leverden we het systeem op, sindsdien zijn we aan het finetunen. Door de coronacrisis en de lockdown is de doorontwikkeling tijdelijk op een lager pitje gezet. Patrick kan nu echter al ontzettend veel informatie verkrijgen middels het Power BI-dashboard.”

“Het Power BI-dashboard brengt verbeterpunten aan het licht.''

Vestigingen vergelijken en bijsturen

Als ondernemer signaleerde Patrick uiteraard al het nodige, als geen ander weet hij wat er speelt in zijn branche. “Cijfers moeten het gevoel onderbouwen dat je bij sommige dingen hebt. De kracht van het Power BI-systeem is dat ik nu alle vestigingen met elkaar kan vergelijken. Dat geeft me de mogelijkheid om heel gericht te sturen en de juiste medewerkers aan elkaar te koppelen. Als bijvoorbeeld uit de cijfers blijkt dat een vestiging achterblijft met verkoop van producten, kan een collega die daar juist heel sterk in is, bijspringen. Sowieso haal ik de meeste energie uit mijn medewerkers. Dat werd opnieuw duidelijk in de periode dat onze salons gesloten waren. Samen met alle bedrijfsleiders besprak ik welke mogelijkheden we zagen. Het commitment van het hele team bleek fantastisch. Zo hebben we afspraken gemaakt over de opbouw van vakantie-uren tijdens de lockdown, het spreiden van vakantiegeld en meer. Daar ben ik trots op. En wat heel specifiek naar voren kwam, is inzicht in de werkzaamheden: doen de juiste mensen de juiste dingen? Dankzij het nieuwe Power BI-dashboard heb ik een goed inzicht in de ontwikkeling en opbouw van de omzet, de inkoop en de loonkosten. Dat brengt verbeterpunten aan het licht. Toen ik dat besprak met enkele mensen, leidde dat tot mooie stappen. Zo gaf één van de bedrijfsleiders aan graag iets anders te willen doen binnen de organisatie. Daarmee ontstond ook ruimte voor doorstroming, een andere medewerker is nu bedrijfsleider.”

De juiste data verzamelen

Graag zet Patrick de komende tijd de puntjes op de i. “Ik wil met Power BI veel meer marketinginformatie verzamelen. Wat is het klantenprofiel? Ook wil ik uit het systeem financiële rapportages kunnen halen zoals een bank die beoordeelt. Liefst op 1 A4’tje, met de mogelijkheid te verdiepen als ik daaraan behoefte heb.” Alles is mogelijk, zo beseft Patrick. Maar als ondernemer is hij uiteraard ook kritisch op de investering die nodig is om de juiste data te verzamelen. “HLB Witlox Van den Boomen’s data-analist Bob van Haperen kan alles”, lacht hij. “Maar we moeten de kosten-baten nooit uit het oog verliezen. Ik wil waar voor mijn geld, dat staat altijd voorop. Stap voor stap zie ik dingen veranderen. We kunnen nu goed monitoren wat effecten van onze keuzes en acties zijn.”

Arthur Schins

Hoe HLB Witlox Van den Boomen de samenwerking ervaart

Arthur Schins: “Patrick heeft de ambitie om te groeien en bouwt volgens een duidelijke visie aan een solide organisatie. Het jaar 2020 was helaas niet makkelijk. Zijn kapsalons waren in het voorjaar noodgedwongen acht weken dicht. Onder dergelijke omstandigheden is het extra belangrijk om inzicht te hebben. Doordat Patrick zijn managementinformatie goed op orde had, kon hij sturen waar dat mogelijk was. Het contact tussen Patrick en ons team is intensief. We sparren over wat hij wil weten, wat hij wil zien. Dat contact past bij de wijze waarop we samenwerken. Eerder doorliep Patrick met Maarten Sijberts het programma HLB Witlox Van den Boomen Challenge & Control. Dat leverde ook duidelijke inzichten op over hoe Patrick als ondernemer in het leven staat, wat zijn plannen en ambities zijn. Wij kunnen hem daarbij dankzij onze uitgebreide dienstverlening in de volle breedte ondersteunen.”

triangle dark triangle light

Nieuwsgierig wat HLB Witlox Van den Boomen voor jou kan betekenen?

Heb je een vraag voor onze bedrijfsadviseurs? Of wil je net als Mijnkapper.today aan de slag met innovatieve data-analyse? Neem voor meer informatie over de dienst Business Innovation vrijblijvend contact op via info@hlb-wvdb.nl. We helpen je graag verder.

Placeholder banner

Stel je vraag.
Welke dan ook.

Zit je met een ondernemersvraag? Heb je een specifieke opdracht of wil je gewoon even sparren? Wij staan voor je klaar.