Spring naar content

Verschillende verlofsoorten voor partners na geboorte op een rij

Wanneer je werknemer een kind krijgt, zijn er een verschillende verlofsoorten waar de werknemer gebruik van kan maken. De afgelopen jaren zijn deze verlofsoorten meermaals uitgebreid om partners de tijd te geven om met het gezin door te brengen en een juiste balans te vinden in het verdelen van zorgtaken. Door de verschillende vormen van verlof kun je het overzicht kwijtraken. In dit artikel zetten wij de verlofsoorten graag voor je op een rij. 

Calamiteitenverlof tijdens bevalling partner

Een van de eerste verlofsoorten van Wet Arbeid en Zorg (Wazo) waar de werknemer (partner) recht op heeft, is het calamiteitenverlof. Het calamiteitenverlof is er voor situaties in de privésfeer waarbij de werknemer de werkzaamheden direct moet neerleggen. Zo is de dag waarop de partner van werknemer bevalt een vorm van calamiteitenverlof. De duur van deze verlofsoort hangt af van de tijd die nodig is voor deze bijzondere omstandigheid. In geval van de bevalling van de partner van de werknemer is dit vaak één of een halve werkdag. Als werkgever betaal je het calamiteitenverlof volledig door.

Geboorteverlof na bevalling partner

Na de geboorte van het kind heeft de werknemer (partner) recht op geboorteverlof, ook wel standaard geboorteverlof genoemd. De duur van het geboorteverlof is eenmaal de wekelijkse arbeidsduur zoals overeengekomen in het arbeidscontract. Dit kan maximaal vijf werkdagen zijn. Wanneer de werknemer ouder wordt van een meerling, dan is er geen recht op extra geboorteverlof. 

Het geboorteverlof dient opgenomen te worden in de eerste vier weken na de bevalling. Als werkgever betaal je het geboorteverlof volledig door.

Aanvullend geboorteverlof na bevalling partner

Naast het standaard geboorteverlof heeft de werknemer (partner) recht op aanvullend geboorteverlof. De duur van het aanvullend geboorteverlof is maximaal vijf keer de wekelijkse arbeidsduur zoals overeengekomen in het arbeidscontract. Voorwaarde voor het opnemen van aanvullend geboorteverlof is dat de werknemer het standaard geboorteverlof heeft opgenomen. Vervolgens heeft de werknemer het recht om deze weken aanvullend geboorteverlof op te nemen binnen zes maanden na de geboorte van het kind.

Het aanvullend geboorteverlof dient vier weken voor de gewenste ingangsdatum aangevraagd te worden bij de werkgever. Vervolgens vraag je als werkgever voor, tijdens of na het verlof een uitkering aan bij het UWV ter hoogte van 70% van het (maximum)dagloon van de werknemer. Dit bedrag kun je eventueel aanvullen, maar dit is niet verplicht, tenzij anders vermeld staat in een cao of arbeidsvoorwaardenreglement. Voor de aanvraag van het aanvullend geboorteverlof is het van belang om te weten dat je maar één UWV-betaalverzoek kunt indienen. Vraag dus van tevoren goed na bij de werknemer hoeveel weken hij of zij opneemt.

{% module_block module “widget_ea59b45f-63fa-4b3e-9ae9-4276a06bfac9” %}{% module_attribute “action” is_json=”true” %}{% raw %}{“link”:{“no_follow”:false,”open_in_new_tab”:true,”rel”:”noopener”,”sponsored”:false,”url”:{“content_id”:93329139283,”href”:”https://www.hlb-wvdb.nl/personeel/hrm/”,”type”:”CONTENT”},”user_generated_content”:false},”text”:”Lees alles over HRM”}{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “child_css” is_json=”true” %}{% raw %}{}{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “css” is_json=”true” %}{% raw %}{}{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “definition_id” is_json=”true” %}{% raw %}null{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “field_types” is_json=”true” %}{% raw %}{“action”:”group”,”module_settings”:”group”,”title”:”text”}{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “label” is_json=”true” %}{% raw %}null{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “module_id” is_json=”true” %}{% raw %}57204341051{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “path” is_json=”true” %}{% raw %}”/hlb-website-demo/web/modules/cta-banner-simple/cta-banner-simple”{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “schema_version” is_json=”true” %}{% raw %}2{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “smart_objects” is_json=”true” %}{% raw %}[]{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “smart_type” is_json=”true” %}{% raw %}”NOT_SMART”{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “tag” is_json=”true” %}{% raw %}”module”{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “title” is_json=”true” %}{% raw %}”Wil je meer weten over onze dienstverlening voor werkgevers?”{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “type” is_json=”true” %}{% raw %}”module”{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “wrap_field_tag” is_json=”true” %}{% raw %}”div”{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% end_module_block %}
{% module_block module “widget_50bc2bea-23bb-45bd-a226-805fd58030cd” %}{% module_attribute “child_css” is_json=”true” %}{% raw %}null{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “css” is_json=”true” %}{% raw %}null{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “definition_id” is_json=”true” %}{% raw %}null{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “field_types” is_json=”true” %}{% raw %}{“actions”:”group”,”description”:”richtext”,”module_settings”:”group”,”title”:”text”}{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “label” is_json=”true” %}{% raw %}null{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “module_id” is_json=”true” %}{% raw %}57204364333{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “path” is_json=”true” %}{% raw %}”/hlb-website-demo/web/modules/cta-banner-simple/blog-cta-banner-simple”{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “schema_version” is_json=”true” %}{% raw %}2{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “smart_objects” is_json=”true” %}{% raw %}[]{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “smart_type” is_json=”true” %}{% raw %}”NOT_SMART”{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “tag” is_json=”true” %}{% raw %}”module”{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “type” is_json=”true” %}{% raw %}”module”{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% module_attribute “wrap_field_tag” is_json=”true” %}{% raw %}”div”{% endraw %}{% end_module_attribute %}{% end_module_block %}

Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof bestaat uit een betaalde en onbetaalde variant. In totaal heeft je werknemer recht op 26 keer de wekelijkse arbeidsduur zoals overeengekomen in het arbeidscontract. Van deze 26 weken heeft de werknemer recht op negen weken betaald ouderschapsverlof. 

Onbetaald ouderschapsverlof

Tot het achtste levensjaar van het kind heeft de werknemer recht op 26 weken onbetaald ouderschapsverlof, indien geen gebruik wordt gemaakt van het betaald ouderschapsverlof. Wanneer de werknemer gebruikmaakt van het betaald ouderschapsverlof (negen weken) heeft hij of zij recht op 17 weken onbetaald ouderschapsverlof. De naam zegt het al: voor deze verlofsoort betaalt de werkgever geen loon of overige emolumenten door tenzij anders overeengekomen in een cao of arbeidsvoorwaardenreglement. Het is voor onbetaald ouderschapsverlof niet mogelijk om een uitkering aan te vragen.

Betaald ouderschapsverlof    

Een ouder heeft recht op negen weken betaald ouderschapsverlof, op te nemen tot het eerste levensjaar van het kind. Voor dit verlof vraag je als werkgever een uitkering aan bij het UWV. De hoogte van de uitkering bedraagt 70% van het (maximum)dagloon. Een aanvraag tot betaling van de uitkering kun je pas indienen wanneer de werknemer minimaal één volledige werkweek verlof heeft genoten. Om te voorkomen dat de werknemer negen weken moet wachten op de betaling, heb je als werkgever de mogelijkheid om drie verschillende betaalverzoeken bij het UWV in te dienen. 

Betaling van uitkering betaald ouderschapsverlof en aanvullend geboorteverlof

Voor zowel het aanvullend geboorteverlof als het betaald ouderschapsverlof kan een uitkering bij het UWV aangevraagd worden ter hoogte van 70% van het (maximum)dagloon. De betaling van deze uitkering kan door het UWV via jou als werkgever verlopen, maar het UWV kan deze ook direct aan de werknemer uitkeren. In het maken van de keuze voor de manier van betaling van de uitkering is het verstandig om met jouw adviseur in overleg te gaan. Iedere keuze heeft namelijk voor- en nadelen, maar ook eventuele consequenties. 

Vereenvoudiging verlofsoorten

Met de uitbreiding van de verlofsoorten is het voor de werknemer (partner) meer mogelijk om werk en zorgtaken te combineren. Echt eenvoudiger is het systeem zo helaas niet geworden. Begin 2023 is er dan ook gestart met een verkenning om de verlofsoorten die onder de Wet Arbeid en Zorg (Wazo) vallen waar mogelijk te vereenvoudigen.  

Naar verwachting wordt het aanvraagmoment van de UWV-uitkering bij aanvullend geboorteverlof en betaald ouderschapsverlof geüniformeerd: zowel voorafgaand, tijdens als na de opname van het verlof. Ook de opnameperiode van deze 2 verlofsoorten wordt onder de loep genomen, waarschijnlijk kiest men voor de langste opnametermijn (voor het eerste levensjaar van het kind). Daarnaast zal er ook worden gekeken naar de administratie wanneer er tijdens de verlofperiode wordt gewisseld van werkgever.

De vereenvoudiging van verlofsoorten wordt in de resterende maanden van 2023 in kaart gebracht, waarna er in 2024 verder uitwerking aan gegeven zal worden.

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact op met Joyce Trommelen via +31 (0)416 41 06 41 of stuur een mail naar joyce.trommelen@hlb-wvdb.nl