Spring naar content

Vermogensbegeleiding Steven Bergwijn: ‘Bij topsporters draait alles om vertrouwen’

Steven Bergwijn debuteerde in het profvoetbal bij PSV, maakte een transfer naar het Engelse Tottenham Hotspur en speelt nu voor Ajax en in het Nederlands elftal. Senior Wealth Manager Ibrahim Esilcimen verzorgt namens Newtone zijn vermogensbegeleiding. Hoe ziet dat eruit bij Bergwijn en bij topsporters in het algemeen?

Een uur om u te bewijzen

Esilcimen maakte in zijn vorige functie bij een bekende Nederlandse bank kennis met Steven. “Ik wilde kijken of ik hem kon helpen met zijn financiële vraagstukken. Ik belde zijn vader (Steven senior) en vertelde dat ik graag vanuit Helmond naar Almere wilde rijden. Hij zei: “U hebt een uur om uw verhaal te doen. Als ik daarna uw nummer niet heb opgeslagen, is het duidelijk dat ik geen zaken wil doen.”

Vertrouwen als basis

Volgens Esilcimen is vertrouwen het grootste goed voor topsporters als het om hun financiële belangen gaat: “Iedereen wil iets van ze. Er zijn ook genoeg mensen die geld willen verdienen aan topsporters. Vader Bergwijn vertelde me: “Ik ga af op mijn onderbuikgevoel. Als dat goed is, dan ga ik zaken doen. Als ik merk dat het meer om eigenbelang gaat dan om ons belang, dan haak ik af.”

Vanuit mijn positie keek ik met een brede blik naar de financiële toekomst van de profvoetballer; Steven senior raakte overtuigd en is nog steeds naar tevredenheid klant van ons kantoor.

Voorbeeld van onafhankelijkheid

De familie van Bergwijn ziet Esilcimen nu als spil. Hij dankt dat aan zijn onafhankelijke positie en het vertrouwen dat hij daarmee heeft opgebouwd. Bijvoorbeeld door bij verschillende voorstellen voor transacties nooit in zee te gaan met partijen die daar transactievergoedingen voor geven, zoals bij vastgoed: “Ik wil objectief blijven, ik werk voor de familie en waarschuw ze dus ook voor de risico’s van investeringen.”

Esilcimen biedt graag optimale service voor topsporters. Zo ook voor Bergwijn: “In coronatijd verbleef Steven even met het Nederlands elftal in een hotel in Zeist, waar we wegens de coronamaatregelen buiten in een tent zijn testament en levenstestament in orde maakten. Op dat moment was er geen andere mogelijkheid en wij wilden graag dat alles snel en goed geregeld werd.”

Eerst het fundament

Met dat testament en levenstestament legde Esilcimen met Newtone het fundament voor de financiële toekomst van Bergwijn: “Dat was nodig, want er was nog vrijwel niets geregeld. Het leven van een profvoetballer kan een achtbaan zijn. Daarbij kopen ze graag vastgoed – voor zichzelf én vaak ook voor familie … en daar komt vooral fiscaal en financieel veel bij kijken. Alle gevolgen van deze keuzes zijn vaak voor topsporters niet te overzien. Daarnaast bestaat het risico dat ze informatie krijgen van mensen die geen verstand van zaken hebben. Daardoor kunnen ze verkeerde keuzes maken, die zowel fiscaal als juridisch vervelende gevolgen kunnen hebben.”

Nu scoren, maar later ook nog 

In tegenstelling tot veel andere beroepen, moeten topsporters in korte tijd hun financiële toekomst veiligstellen. Esilcimen: “Profvoetballers hebben een korte werkhorizon, zo tussen de leeftijd van 20 en 35 jaar moeten ze hun inkomen opbouwen. Dat inkomen gaat vaak pijlsnel omhoog aan het begin en daalt ook weer pijlsnel als ze stoppen of hun carrière afbouwen op een lager niveau. Wij maken ze daar bewust van en adviseren ze in slimme investeringen om het gat aan het eind van hun carrière goed te kunnen overbruggen.”

Vermogensopbouw

Profvoetballers in Nederland zijn verplicht zich aan te sluiten bij het CFK, een speciale pensioenregeling voor beroepsvoetballers en wielrenners. De regeling heeft als doel om de periode tussen het einde van de sportcarrière en het begin van een tweede loopbaan financieel te overbruggen. Een dergelijke oplossing bestaat in het buitenland niet, dus spelers met een internationale carrière doen er volgens Esilcimen goed aan zelf iets te regelen: “Spelers hebben vaak een deel van hun budget vrij te besteden en benutten de rest om iets op te bouwen. Daarvoor maken wij een strategisch investeringsplan met een asset-verdeling, bijvoorbeeld een deel vastgoedbelegging, aandelen en obligaties en sparen.”

Vastgoed

Esilcimen merkt dat veel topsporters voorkeur hebben voor vastgoed: “Ze vinden het interessant omdat er direct cashflow (passief inkomen) uit voortkomt. Maar er komt veel bij kijken, vooral fiscaal. Koopt u vastgoed privé of vanuit een BV? Wat doet u bij veranderingen in wet- en regelgeving, bijvoorbeeld rond verhuur? Elke beslissing kan een grote impact hebben op hun portefeuille. Als adviseurs zitten wij daarbovenop en spreiden we de risico’s voor onze klanten.”

Brede begeleiding ideaal voor topsporters

Newtone blinkt onder meer uit in de multidisciplinaire samenwerking. Een groot voordeel voor topsporters, vindt Esilcimen: “Topsporters hebben weinig tijd, dus zoeken ze naar gemak en snelheid. Ze willen volledige ontzorging. Bij ons vinden ze dat in onze ‘one-stop-shop’. We werken als één team samen achter de schermen: van wealth tot fiscaal en het notariaat van strategische alliantiepartner VDB Notarissen. Ze krijgen alle disciplines en brede begeleiding, met het gemak van één contactpersoon. Ik bespreek de zaken met mijn cliënt. Dat is ook fijn voor het vertrouwen en geeft rust voor de achterban.”

Elke topsporter zijn eigen financiële team

Zo kunt u de financiële belangen van topsporters ook als een teamsport zien. Naast Newtone en de zaakwaarnemer maken ook een vermogensbeheerder en de bank deel uit van het team. Esilcimen geeft topsporters graag een tip: “Verzamel een team om u heen met kennis van zaken en een track record. Ga niet blind op hele mooie verhalen af en laat mooie aanbiedingen eerst toetsen door een professional. Doe dat met hulp van mensen die u vertrouwt. En kies voor een verdienmodel dat niet afhankelijk is van de investeringen die u doet.”

Supporters van Newtone

Newtone begeleidt meerdere (bekende) topsporters in binnen- en buitenland. Esilcimen behartigt dan wel de financiële belangen, hij heeft ook oog voor de sport: “Ik laat de sporter zoveel mogelijk met rust, hij of zij moet zich focussen op de sport. Ik houd vaker contact met de familie en leef verder naar de agenda van de sporter.”

Win-win situatie

Door alle veranderingen in zijn leven is de band tussen Ibrahim en Steven versterkt. Zij zijn steeds meer als een hecht team gaan werken. Het vertrouwen dat Ibrahim krijgt, geeft hem veel energie om alles tot de puntjes te regelen. Steven wordt op zijn beurt volledig ontzorgd door iemand die hij vertrouwt, waardoor hij zich kan richten op zijn carrière. Een win-winsituatie die als het aan beide partijen nog lange tijd voortduurt.