Blog
1 minuut lezen

Verlaging én verhoging van de overdrachtsbelasting

Er ligt een voorstel om met ingang van 1 januari 2021, onder bepaalde voorwaarden, een eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting te verlenen aan starters op de woningmarkt. Starters tussen de 18 en 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij de aankoop van hun eerste woning. De vrijstelling ziet alleen op de eigen woning, wat betekent dat de starters de woning wel als eigen woning moeten gaan betrekken.

Verlaging én verhoging van de overdrachtsbelasting

De vrijstelling is een eenmalige vrijstelling. Als je voor jouw 35e jaar de eigen woning verkoopt en opnieuw een eigen woning aankoopt, dan kan de vrijstelling niet nogmaals worden toegepast. Voor kopers van een eigen woning vanaf 35 jaar (of de starters die de eenmalige vrijstelling al hebben benut) blijft het verlaagde tarief van 2% overdrachtsbelasting gelden.

Het algemene tarief van 6% wordt verhoogd naar 8%. Dit tarief is van toepassing bij aankoop van woningen die de kopers niet gaan bewonen, zoals een vakantiewoning of niet-woningen zoals bedrijfspanden. Wanneer je als ouders een huis koopt voor een van jouw kinderen en deze woning vervolgens aan het kind gaat verhuren, is het algemene tarief van 8% overdrachtsbelasting van toepassing.

Binnen de estate planning zal het gezien de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters en het nieuwe tarief voor de overdrachtsbelasting van 8% per situatie kunnen verschillen wat het gunstigste uitpakt. Wanneer je als ouder een woning koopt voor jouw kind is het dan gunstiger om de woning aan jouw kind te verhuren of kan je beter het geld aan je kind verstrekken zodat zij de woning zelf kunnen kopen en daardoor gebruik kunnen maken van de startersregeling? De uitkomst is namelijk niet alleen afhankelijk van de hoogte van de overdrachtsbelasting, maar ook van bijvoorbeeld het recht op (huur)toeslagen. 

triangle dark triangle light