nieuws
1 minuut lezen

Prinsjesdag: Wijziging op het gebied van BTW

 

Op Prinsjesdag kondigde het demissionaire kabinet een verandering op het gebied van de BTW. In dit bericht lichten we deze toe.

One Stop Shop (OSS) - B2C afstandsverkopen

Negatieve btw-melding verzoek om teruggaaf

Er komt met terugwerkende kracht een vereenvoudiging voor ondernemers die voor de aangifte van in Nederland verschuldigde btw op o.a. afstandsverkopen gebruik maken van de One Stop Shop (OSS) Unieregeling, de niet-Unieregeling en de invoerregeling (IOSS). Deze ondernemers kunnen hiervoor - na aanmelding - één aangifte omzetbelasting doen (de btw-melding) in de EU-lidstaat van identificatie. Die lidstaat verdeelt dan de btw over de lidstaten waarin de consumenten wonen aan wie de ondernemer heeft verkocht. Ook correcties over een eerder tijdvak (bijvoorbeeld wegens retourzendingen) worden in deze btw-melding verwerkt, zodat een btw-melding voor een lidstaat ook negatief kan worden. De EU-lidstaat waarvoor de btw-correctie is gemaakt, moet deze teruggaafpositie afwikkelen. Nederland zal een negatieve btw-melding vanaf 1 juli 2021 aanmerken als een verzoek om teruggaaf, zodat een buitenlandse ondernemer daar niet separaat om hoeft te verzoeken. De Nederlandse inspecteur beslist op dit verzoek om teruggaaf bij voor bezwaar vatbare beschikking.

Wilt u graag weten wat dit voor u specifiek betekent? Neem dan contact met op met uw adviseur of met Glenn Snoeks via glenn.snoeks@hlb-wvdb.nl of bel hem via +31 (0)88 - 194 8280.