Spring naar content

Zakelijk investeren in zonnepanelen? Dit zijn de subsidiemogelijkheden

Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden voor wanneer je als ondernemer gaat investeren in zonnepanelen. Van welke regelingen je gebruik kan maken is mede afhankelijk van de grootte van elektriciteitsaansluiting en je beoogde investeringen. In deze blog vertellen we je hoe dit zit.

Zoals hierboven aangegeven zijn de subsidiemogelijkheden afhankelijk van de grootte van de elektriciteitsaansluiting:

  • Kleinverbruikersaansluiting (maximaal 3 x 80 Ampère) 
    • Energie-investeringsaftrek (EIA);
    • Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE);
  • Grootverbruikersaansluiting (meer dan 3 x 80 Ampère)
    • Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++).

Daarnaast zou kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) van maximaal 28% van toepassing kunnen zijn. Dit is mede afhankelijk van andere investeringen in het boekjaar en mits de investering niet hoofdzakelijk ter beschikking wordt gesteld aan derden.

Energie investeringsaftrek (EIA)

De energie investeringsaftrek is een fiscale subsidie voor investeringen in bedrijfsmiddelen die zorgen voor minder CO2-uitstoot en opgenomen zijn onder één van de codes zoals vermeld op de Energielijst. Door de EIA toe te passen verkrijg je een fiscale aftrekpost van 45,5% (percentage 2023) van het in aanmerking komende investeringsbedrag.

Zonnepanelen komen in aanmerking wanneer ze meer dan 15 kW piekvermogen realiseren en zijn aangesloten op een kleinverbruikersaansluiting (maximaal 3 x 80 Ampère). Zonnepanelen op landbouwgrond of natuurgebieden komen niet in aanmerking.

Om in aanmerking te komen dient er binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting een melding worden gedaan bij RVO. Het aangaan van de investeringsverplichting is het moment van het ondertekenen van de offerte of opdrachtbevestiging (let op: dat is dus niet de betaling, of datum van installatie). Verder moet het bedrag aan energie-investering tenminste € 2.500,– bedragen en mag het bedrijfsmiddel niet eerder zijn gebruikt. EIA is niet te combineren met ISDE. 

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

De ISDE is een echte investeringssubsidie die individuen en ondernemingen ondersteunt om duurzame investeringen te doen. Voor zonnepanelen bedraagt de subsidie € 125 per KW gezamenlijk piekvermogen.

Zonnepanelen komen in aanmerking indien je meer dan 15 kW piekvermogen realiseert en het jaar voorafgaand aan de subsidieaanvraag voor minimaal 50.000 kWh netto is verbruikt op een kleinverbruikersaansluiting (maximaal 3 x 80 ampère). Daarnaast dienen de zonnepanelen te zijn aangebracht op of aan een gebouw en dient de installatie te worden uitgevoerd door een bouwinstallatiebedrijf.

Om in aanmerking te komen dient eerst de aanvraag te worden gedaan bij RVO, alvorens de investeringsverplichting wordt aangegaan met de leverancier van de zonnepanelen. Na installatie van de zonnepanelen moet je nog een vaststellingsverzoek indienen om het bedrag te ontvangen. Er is geen recht op ISDE als al eerder subsidie is verstrekt voor de zonnepanelen en ISDE is niet te combineren met EIA.

Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)

De SDE++ is een exploitatiesubsidie voor projecten waarmee men CO2 bespaart. Deze is beschikbaar voor ondernemers met een grootverbruikersaansluiting (>3 x 80 ampère). Je ontvangt de subsidie tijdens de periode dat de installatie in gebruik is over een periode van 12 of 15 jaar. De hoogte hangt af van de marktprijs en de werkelijke hoeveelheid hernieuwbare energie die je opwekt.

De openstelling geschied in 5 fasen, waarbij een maximum bedrag per fase geldt dat oploopt per fase in de aanvraagtermijn. De eerste openstellingsfase heeft een lager bedrag dan de volgende fasen. Wel is het zo dat er een bepaald bedrag voor deze regeling is gereserveerd en dat op een bepaald moment het maximum subsidiebedrag is bereikt. Zoals in eerdere aanvragen zal op de dag van overtekening worden geloot tussen de dan ingediende aanvragen.

De openstelling van de SDE++ 2023 is uitgesteld tot september, zover nu bekend is. De voorwaarden voor deze subsidie worden nog gepubliceerd. De aanvraag is uitgebreid en moet worden voorzien van een aantal verplichte bijlagen. De SDE++ subsidie dient aangevraagd en toegekend te zijn voordat je de installatie in gebruik neemt. Jaarlijks wordt een voorschot uitgekeerd op basis van de verwachte stroomprijzen en achteraf vindt de uiteindelijke afrekening plaats op basis van de werkelijke gemiddelde stroomprijzen. 

Wij ondersteunen u graag bij de aanvraag

HLB Witlox van den Boomen kan adviseren en ondersteunen bij het aanvragen van een van deze regelingen. Welke regeling het beste past en het meeste voordeel oplevert is ook gebaseerd op het geldende belastingtarief van de ondernemer die de zonnepanelen wil aanschaffen. Afhankelijk van de gemaakte keuze zijn er nadere gegevens hiervoor nodig om de aanvraag te kunnen verzorgen. 

Heb je vragen? Neem dan contact op met onze subsidieadviseur Erwin van der Linden via erwin.linden@hlb-wvdb.nl.