nieuws
1 minuut lezen

Maak in 2020 gebruik van de eenmalig verhoogde vrije ruimte in de WKR

Als werkgever mag je jouw medewerkers onbelast vergoedingen of uitkeringen verstekken. Het totale bedrag moet dan wel binnen jouw vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) blijven, moet gebruikelijk zijn en mag niet boven de € 2.400 per jaar per werknemer uitkomen. Wist je dat de vrije ruimte in 2020 eenmalig vanwege Corona is verruimd?

Maak in 2020 optimaal gebruik van de eenmalig verhoogde vrije ruimte in de WKR

In 2020 is uitgegaan van een vrije ruimte die voor de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom 3% bedraagt (in plaats van 1,7%). Dit betekent een tijdelijke verhoging van de vrije ruimte van maximaal € 5.200. Voor de loonsom boven de € 400.000 geldt het percentage van 1,2%. 

Dit geeft je als werkgever de mogelijkheid om jouw medewerkers onbelast een vergoeding van kosten voor het thuiswerken te geven. Denk bijvoorbeeld aan extra elektriciteit, koffie, water en dergelijke. De extra vrije ruimte kun je bijvoorbeeld ook gebruiken om een cadeaubon aan uw medewerkers te verstrekken als extra waardering voor hun inspanningen tijdens de coronacrisis of om de belasting op de bijtelling van een fiets van de zaak voor je rekening te nemen. Denk ook bijvoorbeeld aan uitruil van belaste loonbestanddelen zoals het onbelast uitbetalen van bovenwettelijke vakantiedagen.

Ook als DGA mag je gebruik maken van deze vrije ruimte voor onbelaste uitkeringen of verstrekkingen.

Let op: heb je gebruik gemaakt van de NOW-regelingen van de overheid? Dan kan dit invloed hebben op een eventuele onbelaste uitkering(en).

Vanaf 2021 worden de percentages weer verlaagd Maak dus in 2020 nog  optimaal gebruik van de verhoogde vrije ruimte.
triangle dark triangle light