Hoge Raad: leegstand vakantiewoning is geen privégebruik

Het komt vaak voor dat particulieren vakantiehuisjes met btw verhuren. Daarbij zorgt een verhuurbureau meestal voor reserveringen en afrekeningen. Over de huur is de eigenaar 9% btw verschuldigd. De btw op aanschaf en onderhoud van de vakantiewoning is verrekenbaar. Vanzelfsprekend moet de eigenaar btw corrigeren voor het eigen privégebruik.

Onlangs besliste de Hoge Raad dat de perioden van leegstand niet meetellen als privégebruik indien de eigenaar van de woning op grond van afspraken met de verhuurorganisatie ‘niet op elk moment naar eigen goeddunken kon beschikken over de recreatiewoning’. In deze zaak moest de eigenaar zijn privégebruik van de vakantiewoning tijdig en op een bepaalde wijze melden aan de verhuurorganisatie, zodat deze de woning uit de verhuur kon halen.

De voor privégebruik van de woning door de eigenaar overeengekomen voorwaarden waren dus bepalend.

Tip: laat je privégebruik en btw-correctie tegen het licht houden

Verhuur jij jouw vakantiewoning en gebruik je deze ook privé? Dan is het verstandig om de afspraken over het privégebruik en de berekening van de btw-correctie nog eens tegen het licht te (laten) houden. Wellicht volstaat na dit arrest een lagere btw-correctie voor privégebruik.

Meer weten?

Lees de bijdrage van onze collega’s Pieter Tielemans en Gabriela van der Sijde in de laatste editie van de BtwBrief van Wolters Kluwer.

triangle dark triangle light