Spring naar content

Hoe (on)misbaar ben jij voor je onderneming?

Wanneer je (langdurig) ziek benteen ongeluk krijgt, of door omstandigheden thuis meer nodig bent, wie zorgt er dan dat de onderneming doordraait? Aan wie vertrouw jij je onderneming toe? Heb je daar al over nagedacht? Met behulp van een levenstestament kun je jouw wensen vastleggen en zorgen dat het licht van jouw onderneming ook aan gaat wanneer jij dat zelf niet kunt doen. In deze blog leg ik je graag uit waarom een levenstestament waardevol is voor elke ondernemer.  

Er zijn verschillende mogelijkheden om te zorgen dat je onderneming doordraait tijdens jouw afwezigheid. Je kunt kiezen om namens je onderneming een persoon aan te wijzen die als gevolmachtigde mag handelen. Deze gevolmachtigde wordt ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het is dan ook voor buitenstaanders duidelijk dat die persoon namens de onderneming mag handelen. Wat de gevolmachtigde mag doen, kan heel uitgebreid zijn, maar ook beperkt worden tot bijvoorbeeld een bepaald bedrag of handeling (het afgeven van offertes of het bestellen van kantoorbenodigdheden). 

Wat is een levenstestament?
Een levenstestament is niet alleen bedoeld voor je onderneming, maar ook voor jou als persoon. Het is daarmee veel uitgebreider. Een levenstestament kan zien op de volgende gebieden: 

  • Privé: het beheren van je bankrekeningen, belastingzaken, maar ook het aan- en verkopen van onroerend goed; 
  • Zakelijk: het nemen van besluiten binnen en het vertegenwoordigen van je onderneming; 
  • Medisch: het nemen van beslissingen over jouw verzorging, verpleging en behandeling, het inzien van jouw medisch dossier, maar ook verklaringen met betrekking tot euthanasie of niet-reanimeren.

De bevoegdheden en handelingen die in een levenstestament worden opgenomen zijn heel uitgebreid. Vaak staan er ook handelingen in vermeld waarvan je niet verwacht deze ooit nodig te hebben. Het levenstestament is er op gericht te zorgen dat jouw leven ‘gewoon’ door kan gaan, ook wanneer jijzelf (tijdelijk) niet kunt handelen. Rekeningen worden betaald en beslissingen worden genomen. Je kunt een levenstestament ook vergelijken met een brandverzekering: het wordt pas van belang wanneer er daadwerkelijk brand is. 

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een levenstestament?
Wanneer je een levenstestament op wilt laten stellen, is een aantal zaken van belang om over na te denken:

  • Wie wijs je aan als gevolmachtigde(n)? 
  • Welke bevoegdheden moet/moeten deze gevolmachtigde(n) krijgen? 
  • Op welk moment mag de gevolmachtigde gebruik maken van de bevoegdheden in het levenstestament? 

Het antwoord op deze drie vragen vormen de basis van het levenstestament: de volmacht. Niet iedereen zal jouw privézaken mogen regelen. Hetzelfde geldt voor de zaken die gaan over je onderneming. Belangrijk is dat je die persoon of personen opneemt in jouw levenstestament die je vertrouwt. Dat kan je partner zijn, je compagnon, maar ook een familielid of je beste vriend. Of misschien wil je dat je privézaken door iemand anders worden waargenomen dan de zaken die gaan over je onderneming. Die keuze ligt helemaal bij jou.  

Wanneer gebruik je een levenstestament?
Het levenstestament kan, na het ondertekenen daarvan bij de notaris, direct worden gebruikt of pas op het moment dat een arts heeft verklaard dat jij zelf (op dat moment) niet meer in staat bent om te handelen. Het is niet zo dat je met een levenstestament zelf niet meer mag handelen. Integendeel. Zolang je zelf nog kunt en wilt handelen, is dat het uitgangspunt. Maar stel dat je besluit om een deel van het jaar in het buitenland te wonen? Ook dan is een levenstestament heel praktisch 

Een levenstestament wordt vaak geassocieerd met ouderen en de daarbij behorende ‘ongemakken’. Terwijl het juist een prachtig instrument is voor alle ondernemers die midden in het leven staan! Praat er eens over met de mensen om je heen. 

Ook interessant

Gerelateerde berichten Berichten

Blijf op de hoogte dankzij de inzichten van onze specialisten. Lees nieuws en blogs over ‘dienst’ die nieuwe invalshoeken bieden op actuele onderwerpen.