Blog
2 minuten lezen

Heb je als DGA al een fiets van de zaak?

De zomer is in volle gang, de perfecte omstandigheid voor een mooie fietstocht. Elke fietstocht voelt comfortabeler op een goede fiets. Zoals bij veel zaken: kwaliteit kost geld. Een kwalitatief goede fiets is al snel een aanslag op jouw portemonnee. Ben je directeur en enig aandeelhouder van jouw eigen BV? Dan kun je op naam van de BV een fiets kopen of leasen en aan jou, als werknemer, ter beschikking stellen. Deze regeling geldt voor alle soorten fietsen: van elektrische fietsen tot bakfietsen en racefietsen. Wij vertellen je graag meer.

De nieuwe wetgeving per 1 januari 2020 ziet toe op de situatie dat de werkgever een fiets ter beschikking stelt aan een werknemer. De BV, formeel gezien jouw werkgever, heeft de keuze om het leasebedrag voor eigen rekening te nemen of door te belasten aan de werknemer. De fiets blijft dus in eigendom van de werkgever of eventueel de leasemaatschappij. Het ter beschikking stellen van een fiets is niet nieuw. In het verleden diende de bijtelling voor privégebruik te worden berekend door het aantal privékilometers te vermenigvuldigen met de kostprijs per kilometer van de fiets. Per 1 januari 2020 is dit eenvoudiger en berekenen we het privévoordeel aan de hand van een bijtellingspercentage. Zoals bekend bij de auto van de zaak.

Bijtellingspercentage 

De bijtelling bij het ter beschikking stellen van een fiets bedraagt 7% van de cataloguswaarde en eventuele accessoires van de fiets (inclusief BTW). Gezien de relatief lage cataloguswaarde (in vergelijking met een auto) en de lage bijtelling blijven de netto kosten voor je als DGA of werknemer beperkt tot een aantal euro’s per maand. De werkgever mag er ook voor kiezen de bijtelling voor zijn rekening te nemen. De werkgever kan hiervoor gebruikmaken van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. In dat geval hoef je, als werknemer, geen belasting te betalen.

Reken uit jouw voordeel:
Ter illustratie, voor een fiets van € 4.000, geldt een bijtelling van € 280 op jaarbasis voor het privé gebruik. Bij het hoogste IB tarief (voor het deel van het inkomen boven de € 73.031 is het tarief in 2023, 49,50%) kost de bijtelling maandelijks € 11,55. Dit is nog geen € 140 euro per jaar.

Voor de werkgever zijn de kosten van de fiets (onderhoud, verzekering, reparatie e.d.) aftrekbaar. De aanschafprijs moet geactiveerd worden op de balans en de jaarlijkse afschrijving is dan ook aftrekbaar. Bij een elektrische fiets geldt dat de werkgever de elektriciteitskosten van het thuis opladen onbelast mag vergoeden (intermediaire kosten). De aanschaf van bijvoorbeeld een speed pedelec, een snelle elektrische fiets, is fiscaal extra interessant omdat hiervoor nog fiscale subsidieregelingen gelden. Door deze regelingen te combineren kan het belastingvoordeel oplopen naar meer dan 40% van de aanschafprijs.

Zakelijk gebruik

Uiteraard is het belangrijk te vermelden dat de fiets ook (mede) zakelijk gebruikt moet worden. Denk hierbij aan gebruik voor woon-werkverkeer of misschien zelfs aan ritten met of naar zakelijke relaties. Voor de zakelijk (waaronder woon-werk) gereden kilometers bestaat geen recht meer op de aftrek van € 0,19 per kilometer. Daarmee is de fiets van de zaak vanuit fiscale optiek relatief vooral aantrekkelijk voor werknemers met een geringe woon-werkafstand. De fiets van de zaak staat los van de auto van de zaak, er kan dus van beide regelingen tegelijk gebruik worden gemaakt. 

triangle dark triangle light