Spring naar content

Eindejaarstips in het kader van Estate Planning

Het einde van het jaar nadert. Een uitstekend moment om u in het kader van Estate Planning van een aantal eindejaarstips te voorzien. De aandachtspunten in dit bericht helpen u om uw vermogen zo fiscaal gunstig mogelijk naar de volgende generatie over te dragen.

De tips in dit artikel richten zich op de afbouw van aftrektarieven, schenkingen, zakelijke schulden aflossen en besparing van belasting op privéspaargeld.

Afbouw van aftrektarieven

Het tarief waartegen u uw hypotheekrente kunt aftrekken van uw inkomen daalt van 43% nu naar 40% in 2022 en circa 37% vanaf 2023. Hetzelfde geldt voor onder meer alimentatiebetalingen en (periodieke) giften. Hypotheekrente mag u zes maanden vooruitbetalen en daarmee profiteert u nog van het hogere aftrektarief. De alimentatie stijgt in 2022 weer met 1,9%, mits overeengekomen in een convenant. Met de steeds lager wordende aftrek, kan het interessant zijn de alimentatie af te kopen. In dat geval profiteert u nog van de hogere aftrektarieven. De ontvanger van alimentatie kan de afkoopsom van alimentatie over meerdere jaren uitsmeren en daarmee de belastingdruk zoveel mogelijk gelijk houden ten opzichte van voor de afkoop.

Schenking van een woning in 2021 of 2022?

Een woning schenkt u tegen de WOZ waarde. Een schenking van een woning in 2021 berekent men daarom op basis van de WOZ waarde 2021. De peildatum hiervoor is 1 januari 2020, de veronderstelde waarde van bijna twee jaar geleden. Door dezelfde woning in januari 2022 te schenken, heeft u hoogstwaarschijnlijk te maken met een hogere WOZ waarde (peildatum 1 januari 2021). Een hogere schenking betekent meer schenkbelasting. Daarnaast kunt u de overdrachtsbelasting – verschuldigd over de marktwaarde – verrekenen met de schenkbelasting. De schenking van een woning kost dus per saldo niet zoveel schenkbelasting.

Los zakelijke schulden af met privémiddelen en verlaagt u box 3 vermogen

Betaal jij inkomstenbelasting (‘vermogensbelasting’) over jouw vermogen en bestaan er zakelijke schulden? Dan kan het voordelig zijn deze schulden af te lossen met uw privévermogen. Neem de mogelijkheden eens door met jouw adviseur.

Maak 6% rendement over aan uw kinderen met behulp van een schenking op papier

Door een schenking op papier aan jouw kinderen, houd jij de beschikking over het geschonken vermogen. Dit geschonken vermogen behoort (doorgaans) niet tot de nalatenschap bij jouw overlijden. De schenking verkleint namelijk jouw nalatenschap. Jouw nagelaten vermogen valt daardoor niet (of voor een kleiner deel) in de hogere erfbelasting tariefschijf. Dit resulteert in een besparing van erfbelasting. De schenking op papier heeft twee voorwaarden:

  • de schenking wordt notarieel vastgelegd;
  • u betaalt een jaarlijkse vergoeding (6%) aan de verkrijger(s).

De betaling van deze vergoeding aan de verkrijger(s) verlaagt ook nog eens jaarlijks jouw vermogen! Let wel op dat u deze vergoeding (jaarlijks) vóór 31 december 2021 daadwerkelijk betaalt!

Zet privéspaargeld om in een bancaire lijfrente

Over spaargeld betaalt u inkomstenbelasting (‘vermogensbelasting’). Zet u dit om in een bancaire lijfrente, dan creëer/profiteert u in 2021 nog van een hoger aftrekbaar tarief in de inkomstenbelasting. De uitkering in de toekomst is belast tegen (veel) lagere inkomstenbelastingtarieven.

Schenkingsvrijstelling eigen woning

Er gaan geruchten dat de welbekende “jubelton” wordt afgeschaft, op zijn vroegst in 2023. De vrijstelling mag u over drie kalenderjaren verspreiden. Claim de vrijstelling door dit jaar een deel te schenken, vervolgens in 2022 en 2023 een mogelijk restant bedrag!

Maak gebruik van de reguliere schenkingsvrijstellingen

Maak gebruik van de reguliere schenkingsvrijstellingen door vóór het einde van het jaar een schenking te doen. De reguliere jaarlijkse schenkingsvrijstelling van ouders aan kinderen bedraagt in 2021 € 6.604 (let op deze is verhoogd in 2021 en wordt in 2022 weer lager!). De schenkingsvrijstelling voor grootouders aan hun kleinkinderen bedraagt in 2021 € 3.244. Voor deze schenkingen hoeft u geen aangifte in te dienen.

Wilt u advies over een van de bovenstaande punten, neem dan contact op met ons team Estate Planning via estateplanning@newtone.nl, of met een van onze Estate Planners.