Coronaschuld terugbetalen, welke mogelijkheden zijn er?

Tijdens de coronapandemie waren er ruime mogelijkheden om uitstel van belastingbetaling aan te vragen. Uitstel is helaas geen afstel. Om de druk op de terugbetaling te verlagen, maakten veel bedrijven gebruik van de optie om deze schuld gespreid terug te betalen over een periode van vijf jaar.

In beginsel biedt de Betalingsregeling Coronabelastingschuld ondernemers de mogelijkheid om verschuldigde belastingbetalingen tot 1 april 2022 in 60 maandelijkse termijnen (over vijf jaar) te voldoen aan de fiscus. De betalingen starten dan vanaf 1 oktober 2022. Dit betekent dat men tot uiterlijk 1 oktober 2027 de tijd heeft om de belastingschuld af te betalen. Daarnaast moet de onderneming de reguliere nieuwe belastingverplichtingen ook gewoon weer volgens de normale betalingsregeling afdragen.

Aanvullende mogelijkheden Betalingsregeling Coronabelastingschuld

De Belastingdienst geeft echter ook drie opties aan ondernemers die niet (meer) aan de uitgestelde betalingsregeling kunnen voldoen:

  • Betalen per kwartaal in plaats van per maand. De gevolgen hiervan zijn:
    • De termijnen voor het betalen van de belastingschuld kunnen veranderd worden van maandelijks naar per kwartaal;
    • De termijnbedragen worden hoger;
    • De te betalen invorderingsrente stijgt.
  • Tijdelijke betaalpauze van maximaal 6 maanden. De gevolgen hiervan zijn:
    • Er kan een betaalpauze worden ingediend van maximaal 6 maandtermijnen of 2 aaneengesloten kwartaaltermijnen;
    • De termijnbedragen worden hoger;
    • De te betalen invorderingsrente stijgt.
  • Terugbetaling in 7 jaar in plaats van 5 jaar*. De gevolgen hiervan zijn: 
    • Door de terugbetalingstermijn te verlengen wordt de aflossing per maand minder;
    • De te betalen invorderingsrente stijgt.

*Dit geldt alleen voor betalingsschulden van meer dan € 10.000. Indien de onderneming een belastingschuld van € 50.000 of meer heeft, dan dient de ondernemer een deskundige verklaring van een derden aan te dragen waaruit blijkt dat de onderneming weldegelijk levensvatbaar is. HLB Witlox Van den Boomen kan deze (na een gegronde analyse) afgeven. 

De geboden opties kunnen eventueel ook gecombineerd verstrekt worden. Let wel, de invorderingsrente zal op 1-7-2023 stijgen naar 3% en op 1-1-2024 naar 4%.

Een deel van de ondernemers heeft deze coronaschuld inmiddels deels of zelfs volledig afbetaald. Per eind maart hadden circa 95.000 ondernemers een achterstand op de lopende verplichtingen. Dit kan ertoe leiden dat de Belastingdienst de betalingsregeling intrekt en dat zij een invorderingsprocedure opstart. Mogelijk leidt dit dan tot een faillissement.

Mogelijkheden tot extra financiering

Bieden de drie eerdergenoemde regelingen van de overheid geen oplossing voor jouw situatie? Kijk dan naar andere mogelijkheden, zoals bancaire en/of non-bancaire financiering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het afsluiten of verhogen van je werkkapitaalfinanciering (krediet in rekening courant) of het verhogen van de financiering op het bedrijfspand. Deze financieringsvormen hebben wel een hogere rente dan op de belastingschuld. Toch kan het wel voordelig zijn doordat het de directe liquiditeitsdruk flink verlaagt. Hierdoor krijgt jouw onderneming meer liquiditeitsruimte.

Om te kijken welke mogelijkheden het beste bij jouw onderneming passen, kijken we niet alleen naar het historische resultaat, maar nog veel meer naar de toekomst. Hierbij ondersteunen we je graag bij het opstellen van prognoses. Hiermee maken we voor jou als ondernemer en voor de financier duidelijk wat de beste mogelijkheid is.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden die in jouw situatie van toepassing zijn? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

triangle dark triangle light