nieuws
1 minuut lezen

Corona maatregelen BTW per 1 januari 2021

Per 1 januari 2021 gelden, ten gevolge van de coronacrisis, onderstaande corona belastingmaatregelen.

 

BTW-nultarief

Vaccins en testkits 

Maandag 7 december 2020 is op voorstel van de Europese Commissie, unaniem door alle lidstaten, aangenomen dat er een btw-nultarief mag worden toegepast op vaccins en testkits voor het coronavirus. Deze nieuwe regels, zijn bedoeld om betere en goedkopere toegang te geven tot de instrumenten die nodig in de strijd tegen het coronavirus.

De Nederlandse regering heeft besloten dit btw-nultarief met ingang van 21 december 2020 tot 1 juli 2021 toe te passen. Onder de toepassing van dit btw-nultarief kunnen vallen: - de levering van COVID-19-invitrodiagnostiek en de dienst van het testen met deze testkits bestaande uit het afnemen en/of uitvoeren van de test, tenzij ter zake van het testen een btw-vrijstelling van toepassing is; - de levering van COVID-19-vaccins en de dienst van het vaccineren met deze vaccins, tenzij ter zake van het vaccineren een btw-vrijstelling van toepassing is.

Mondkapjes

De levering van mondkapjes is tot 1 juli 2021 belast met 0% btw. 

Uitlenen van personeel aan ziekenhuizen 

Het uitlenen van personeel aan ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen kan, onder voorwaarden, tot 1 juli 2021 zonder btw en zonder gevolgen voor de voorbelasting van de uitlener.

Verlaagd btw tarief

Sportscholen en fitnesscentra zijn weer gesloten. Online sportlessen en online fitness zijn, ondanks dat deze niet plaats vinden in een sportaccommodatie, tijdelijk vanaf 15 december 2020 belast met 9% btw, totdat de verplichte sluiting weer wordt opgeheven.

Beëindiging btw-tegemoetkoming

Per 1 januari 2021 is de tijdelijke tegemoetkoming voor het gratis verstrekken van medische hulpgoederen zonder gevolgen voor de aftrek van voorbelasting beëindigd.

triangle dark triangle light