2 minuten lezen

Wacht niet te lang met buitenlandse btw terugvragen!

Als je in 2021 buitenlandse btw uit een ander EU-land betaalde en deze btw wil terugvragen, dan moet je daarvoor tijdig een verzoek indienen. Dit doe je elektronisch bij de Nederlandse Belastingdienst, waarna zij het naar het andere EU-land doorzetten. Je kunt dit verzoek tot uiterlijk 30 september 2022 indienen, maar wij adviseren je om dit zo snel mogelijk te doen. Je profiteert dan van een kortere verwerkingstijd.

Let op: Voor het doen van een teruggaafverzoek heb je aparte inloggegevens nodig die anders zijn dan jouw reguliere inloggegevens van de Nederlandse Belastingdienst. Deze inloggegevens moet je separaat aanvragen en het kan twee weken duren voor je ze hebt. Daarover lees je hieronder meer.

Voorgaande jaren dienden veel ondernemers de verzoeken pas op het laatste moment in. Dat leidde tot overbelasting van systemen en verwerkingsproblemen. Hierdoor kon de Belastingdienst niet alle verzoeken tijdig verwerken.

Hoe vraag ik btw uit een andere EU-land terug?

Hoe je btw terugvraagt en een verzoek corrigeert lees je op belastingdienst.nl. Of je voldoet aan de voorwaarden voor teruggaaf van buitenlandse btw uit de EU kun je lezen bij Wanneer kunt u een verzoek doen?

Je kunt btw terugvragen op de internetsite Teruggaaf van btw uit andere EU-landen. Maak hierbij gebruik van de Vereisten en toelichting bij het verzoek om teruggaaf btw uit andere EU-landen. De Nederlandse belastingdienst stuurt uw verzoek door naar de belastingdienst in het EU-land waar u btw terugvraagt.

Je teruggaafverzoek moet binnen zijn uiterlijk 30 september van het jaar dat volgt op het jaar waarover u btw terugvraagt. Verzoeken die hierna binnenkomen, neemt het andere EU-land waarschijnlijk niet meer in behandeling.

Inloggegevens aanvragen terugvragen btw uit buitenland

Om btw uit een ander EU-land terug te vragen, heb je inloggegevens nodig. Met het hulpmiddel Aanvraag inloggegevens voor terugvragen btw uit andere EU-landen kom je te weten of je inloggegevens kunt aanvragen. Het hulpmiddel brengt je naar het juiste formulier om inloggegevens aan te vragen. Je moet via dit hulpmiddel ook inloggegevens aanvragen als je fiscaal dienstverlener je teruggaafverzoek verzorgt.

Let op: Ook het aanvragen van (nieuwe) inlogcodes kan circa twee weken vergen. Wacht dus ook niet tot na de zomer met het aanvragen van de inloggegevens.

Vanzelfsprekend kunnen wij teruggaafverzoeken voor buitenlandse btw voor je verzorgen en indienen. Heb je verdere vragen over btw? Neem dan contact op met een van onze btw-specialisten.

triangle dark triangle light