Fiscaal Blog
3 minuten lezen

BTW-regels Verenigd Koninkrijk voor e-commerce

Het Verenigd Koninkrijk introduceerde direct na de Brexit nieuwe btw-regels voor e-commerce. Verkoop en/of verstuur je als Nederlandse ondernemer goederen via een webshop aan particulieren in het Verenigd Koninkrijk? We leggen graag uit waar je op moet letten, met daarbij ook enkele praktijkvoorbeelden.

De e-commerceregeling voor de omzetbelasting in het Verenigd Koninkrijk kan tot gevolg hebben dat je je als Nederlandse verkoper moet registreren bij HMRC (de Engelse fiscus) voor de Engelse omzetbelasting (VAT). Of dit voor jou van toepassing is, is afhankelijk van de waarde van de goederen die je verkoopt aan Engelse particulieren (niet-btw ondernemers). Er zijn twee situaties:

  • bij goederen met een relatief lage waarde is registratie als VAT-ondernemer in het Verenigd Koninkrijk verplicht;
  • bij goederen met een relatief hoge waarde is registratie als VAT-ondernemer in het Verenigd Koninkrijk niet noodzakelijk, maar wel mogelijk.

Drempelwaarde.

De uitvoer van goederen naar het Verenigd Koninkrijk is in Nederland belast met 0% btw. De goederen worden immers verstuurd naar een land dat geen onderdeel uitmaakt van de Europese Unie.

De invoer van het pakketje in het Verenigd Koninkrijk is een belastbaar feit voor de Engelse VAT. De exacte afwikkeling van deze invoer-btw is afhankelijk van de intrinsieke waarde van de goederen. Het drempelbedrag voor de UK e-commerceregeling is vastgesteld op 135 Britse Pond (GBP), dus op ongeveer € 155. Bij de beoordeling van deze drempel wordt alleen rekening gehouden met de waarde van de goederen, verpakkings- en vervoerskosten zijn niet inbegrepen.

Waarde lager dan 135 Pond.

Als de ingevoerde goederen een intrinsieke waarde hebben lager dan 135 GBP, dan geldt op het moment van invoer een vrijstelling voor de VAT. Jouw koper hoeft op het moment van invoer dus geen VAT te betalen bij de Engelse douane. Dat klinkt aantrekkelijk, maar in dit geval is bij de levering aan de klant in het Verenigd Koninkrijk wel degelijk Engelse VAT verschuldigd. In plaats van betaling van import VAT bij de douane, moet je als verkoper de verschuldigde Engelse VAT op de factuur opnemen, aangeven en afdragen. Als verkoper dien je je dus te registreren als ondernemer voor de VAT in het Verenigd Koninkrijk en daar ook periodiek aangifte doen.

Een voorbeeld: Je exploiteert een webshop en verkoopt verschillende kantoorartikelen. Sinds er steeds meer thuis wordt gewerkt, verkoop je veel aan particulieren die hun thuiswerkplek beter willen inrichten. Ook veel Engelsen werken thuis. Een Engelse particulier koopt een draadloos toetsenbord met bijbehorende muis in jouw webshop. Je verstuurt deze per pakketpost naar de Engelse koper toe. De verkochte set heeft een waarde van € 65 (ongeveer 49 GBP).

De goederen hebben een waarde lager dan 135 GBP, waardoor bij de invoer een vrijstelling van toepassing is. Je moet daarom de verschuldigde VAT vermelden op jouw verkoopfactuur. Op de verkoopfactuur vermeld je 0% Nederlandse btw, maar ook 20% VAT. De bij deze verkoop verschuldigde belasting van ongeveer 10 GBP moet je aangeven in jouw VAT-aangifte en afdragen aan HMRC (Engelse belastingdienst).

Waarde hoger dan 135 Pond

Bij de invoer van goederen met een intrinsieke waarde van 135 GBP of meer zijn de normale invoerregels van toepassing. Dit betekent dat jouw afnemer de VAT (en eventuele invoerheffingen) verschuldigd is bij de invoer van de goederen in het Verenigd Koninkrijk. In tegenstelling tot de situatie bij goederen met een relatief lage waarde, hoef je jezelf als verkoper niet verplicht te registreren als ondernemer wanneer je goederen met een relatief hoge waarde verstuurt aan particulieren in het Verenigd Koninkrijk.

Een voorbeeld: De Engelse thuiswerker koopt in aanvulling op de eerdere bestelling een handig tweede beeldscherm. Ook dit beeldscherm stuur je per pakketpost naar deze koper toe. Het beeldscherm heeft een waarde van € 165 (ongeveer 145 GBP).

De waarde van de goederen is hoger dan 135 GBP. Daarom hoef je op jouw verkoopfactuur, in tegenstelling tot de levering van de toetsenbordset, géén VAT te vermelden. Je vermeldt dus alleen 0% Nederlandse btw op jouw factuur. De koper zal bij de invoer van de goederen bij de douane de verschuldigde btw moeten aangeven en afdragen.

Registratie is in het geval van goederen met een relatief hoge waarde weliswaar niet verplicht, maar kan uit commercieel oogpunt toch aantrekkelijk zijn. Door de goederen op jouw eigen naam in te voeren in het Verenigd Koninkrijk en vervolgens (lokaal) te leveren, kun je jouw klanten de formaliteiten rond de invoer besparen. Registratie is in dit geval dus niet verplicht, maar kan wel een extra service zijn voor jouw klanten.

Welke actie moet je ondernemen?

Het is belangrijk om te beoordelen wat de e-commerceregeling in het Verenigd Koninkrijk voor jouw onderneming betekent. Vraag indien nodig een VAT-registratie in het Verenigd Koninkrijk aan. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Als je slechts een beperkte omzet in het Verenigd Koninkrijk hebt, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om jouw webshop te blokkeren voor Engelse particulieren.

Heb je vragen over het btw-regime voor de e-commerce?

Neem dan contact op met btw-specialist Anton van Dijk.

triangle dark triangle light