
Hoe stel je een familiestatuut op?
Het proces om te komen tot het familiestatuut is net zo belangrijk als het eindresultaat.
Het begeleiden en structureren van vermogen vraagt om specialistische kennis. Het begint met inzicht in alle vermogensaspecten, privé en zakelijk. Onze Family Wealth-specialisten adviseren je in nauw overleg met onze juristen, fiscalisten, accountants en notarissen. We zorgen voor inzicht en helpen je financiële rust te creëren.
Ibrahim Esilcimen
Senior Wealth Manager
Middels beleggingen kun je extra rendement genereren wanneer je beschikt over een vrij besteedbaar vermogen. Het vereist veel tijd en kennis om de assets optimaal te verdelen, het resultaat adequaat te monitoren en tijdig bij te blijven sturen. Als onafhankelijke partij kunnen wij je hierbij begeleiden en volledig ontzorgen. Jouw doelstellingen vormen daarbij vanzelfsprekend het uitgangspunt.
Een goede structuur van je vermogen zorgt voor zekerheid en comfort en ook voor een optimale belastingdruk. Het beschermt je vermogen zo goed mogelijk in geval van tegenslag, of dat nu zakelijk is of bijvoorbeeld het gevolg van een internationale crisis. Om de financiële belangen van jou en je familie veilig te stellen, helpen onze specialisten bij vermogensstructurering. Afhankelijk van verwachte rendementen krijg je advies over de best passende vermogensallocatie. Juristen, maar ook onze accountants, corporate finance-adviseurs, belastingadviseurs en notarissen zijn nauw bij dit proces betrokken. Jouw wensen en situatie zijn het vertrekpunt. Het betreft dan ook altijd maatwerk, dat spreekt voor zich.
Het anonimiseren van vermogen is erop gericht informatie over je vermogen privé te houden. Want ben je vermogend, dan wil je niet dat die informatie voor iedereen openbaar is via bijvoorbeeld de KvK, het UBO-register of zelfs de Quote 500. Voor anonimisering van familievermogen is een aanpassing van de structuur nodig, uiteraard geheel passend binnen de regels van de Nederlandse fiscale wetgeving. Het anonimiseren biedt overigens geen fiscale voordelen; het vermogen blijft zichtbaar voor de Belastingdienst. Samen met onze fiscalisten en juristen begeleiden we je bij dit traject.
Om (familie)vermogen te beschermen tegen gevolgen van aansprakelijkheid, kun je het vermogen afzonderen: je brengt je vermogen dan onder in bijvoorbeeld een familie trust of een particuliere stichting. Graag leggen we uit wat de mogelijkheden zijn van afgezonderd vermogen, welke juridische structuur passend is en wat de fiscale gevolgen zijn van het afzonderen van vermogen.
Impactinvesteringen of filantropie: wil je je vermogen aanwenden om bij te dragen aan een betere wereld, dan zijn er vele mogelijkheden denkbaar. Welke keuze je ook maakt, onze specialisten adviseren je graag over de mogelijkheden. Kies je ervoor om zelf een goed doel op te richten? Dan begeleiden we je met een helder advies. Ook ontzorgen we je met het opzetten van de juridische structuur, het overdragen van vermogen en de jaarlijkse compliance. Veelal hebben goede doelen de fiscale ANBI-status. Met een ANBI-status zijn giften namelijk fiscaal aftrekbaar voor de donateurs en hoeft het goede doel geen erf- of schenkbelasting te betalen. Ook bij het aanvragen van een ANBI-verklaring ondersteunen we je graag.
Een familiestatuut (ook wel: familieconvenant) legt belangrijke afspraken binnen je familie vast en dat kan erg waardevol zijn. Een familiebedrijf en een flink familievermogen zorgen immers voor een bepaalde dynamiek, zeker als de familieleden verschillende rollen hebben. Als het ontbreekt aan heldere afspraken kan dat verhoudingen verstoren of zelfs leiden tot conflicten. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Een familiestatuut is vormvrij, maar uiteraard is het vastleggen van afspraken over gevoelige onderwerpen het hoofddoel. Als onafhankelijke en objectieve adviseurs begeleiden we de familie hier graag bij. Met jullie specifieke situatie als vertrekpunt gaan we na over welke bezittingen, bevoegdheden en andere onderwerpen je afspraken wilt maken en vastleggen. Dat doen we gefaseerd en met zorg. Want het proces om te komen tot het familiestatuut is minstens zo belangrijk als het eindresultaat.
Een goede family governance zorgt ervoor dat je familievermogen sterk staat en de belangen van alle betrokkenen zijn geborgd. Heldere communicatie en inzicht in keuzes zijn erg belangrijk, zeker omdat een vermogen de verhoudingen binnen een familie kan verstoren. Met een objectief en onafhankelijk adviseren begeleiden we je bij een goede family governance en het vastleggen van afspraken.
Om het familievermogen te borgen voor volgende generaties, is het slim een schenkingsplan op te stellen. Een familiefonds is in veel situaties een goede oplossing, omdat de volgende generatie(s) al snel betrokken worden en verantwoordelijkheid krijgen. Het opstellen van een schenkingsplan en de oprichting van een familiefonds zijn uiteraard maatwerkoplossingen. Veel disciplines zijn hierbij betrokken; wij hebben het allemaal in huis.
Het proces om te komen tot het familiestatuut is net zo belangrijk als het eindresultaat.
Niet naar de Belastingdienst, maar naar je (klein)kinderen: lees in deze blog hoe je bespaart op toekomstige erfbelasting.
Continuïteit en bescherming van vermogen.
Ondernemers hechten aan continuïteit en het beschermen van (familie)vermogen. En willen dat vermogen graag ‘fiscaal vriendelijk’ overdragen aan de volgende generatie. Met een multidisciplinair en zeer compleet adviesteam helpen we je daarbij.
Stel je vraag.
Welke dan ook.
Zit je met een ondernemersvraag? Heb je een specifieke opdracht of wil je gewoon even sparren? Wij staan voor je klaar.