Spring naar content

Echtscheiding

Een echtscheiding of relatiebreuk is een verdrietige gebeurtenis, die naast veel emoties ook praktische en financiële vragen met zich meebrengt. Op financieel en fiscaal gebied betekent een echtscheiding ook veel.

Een goede afwikkeling van uw echtscheiding?

Een echtscheiding of relatiebreuk is een verdrietige gebeurtenis, die naast veel emoties ook praktische en financiële vragen met zich meebrengt. Zo heeft uw ex-partner mogelijk recht op een deel van uw zakelijke en/of privévermogen en uw oudedagsvoorziening. Ook als alles rozengeur en maneschijn is, is het verstandig om maatregelen te treffen om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen. Daar adviseren onze estate planners, juristen, accountants, fiscalisten en notaris graag over. Wanneer zaken in het verleden niet of onvoldoende zijn geregeld en u zich in een scheiding bevindt, staan we u als ondernemer of vermogende particulier bij met juridisch, financieel en fiscaal advies.

Financieel, fiscaal en juridisch advies bij een scheiding

Er komt veel op u af wanneer u besluit uit elkaar te gaan. Zeker wanneer er sprake is van een eigen bedrijf en/of een flink vermogen. Onze specialisten ontzorgen u met een advies op financieel, fiscaal en juridisch gebied, om de scheiding zo goed mogelijk af te wikkelen.

De financiële afwikkeling van een echtscheiding

De financiële afwikkeling van een echtscheiding vraagt om een zorgvuldige aanpak. Het begint bij de vraag wat er is geregeld: zijn er huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden opgesteld? Is er gemeenschappelijk vermogen? Hoe zit het met de eigen woning? En het pensioen? Zeker voor ondernemers kan een scheiding impactvol zijn, als de ex-partner recht heeft op een deel van de (waarde van de) onderneming en/of als de financiële last van alimentatie voor kinderen en/of ex-partner zwaar is. De eerste stap is om inzicht te krijgen in de financiële en fiscale gevolgen van de scheiding. Ons team heeft veel ervaring in het begeleiden van echtscheidingen waarbij grote ondernemingen en/of vermogens betrokken zijn. We staan u in deze lastige periode graag bij met financieel, fiscaal en juridisch advies. Zodat u de negatieve gevolgen en risico’s zoveel mogelijk beperkt.

Alimentatie betalen na de scheiding

Alimentatie betalen zorgt voor meer financiële lasten. De hoogte van alimentatie wordt gebaseerd op de levensstandaard tijdens het huwelijk / geregistreerd partnerschap, rekening houdend met de draagkracht. Er zijn twee vormen van alimentatie: voor kinderen en de ex-partner. Kinderalimentatie geldt in beginsel tot het kind 21 jaar is. Heeft uw ex-partner niet genoeg eigen inkomen voor levensonderhoud, dan heeft hij/zij recht op partneralimentatie. Dat is overigens wel fiscaal aftrekbaar, waarbij het tarief stapsgewijs dalende is. Kinderalimentatie is niet aftrekbaar (en wordt ook niet belast). Wilt u inzicht in de financiële gevolgen en een goed advies, raadpleeg dan zeker onze specialisten.

Vragen rondom huwelijkse voorwaarden en scheiden

Bent u getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, dan is dit een belangrijk vertrekpunt wanneer u uit elkaar gaat. Vormde u een ondernemerspaar, dan zijn er ongetwijfeld afspraken vastgelegd met betrekking tot het bedrijf en aandelen. Maar hoe goed u uw zaken ooit ook regelde, er blijft een kans dat de onderneming financieel onder druk komt te staan. Zo is het van belang of het jaarlijkse verrekenbeding goed is uitgevoerd. Op deze en allerlei andere vragen rond scheiden en huwelijkse voorwaarden geven onze specialisten u graag een helder antwoord. Ons multidisciplinaire team heeft veel ervaring in het begeleiden van echtscheidingen waarbij grote ondernemingen en/of vermogens betrokken zijn.

Kinderenalimentatie na het scheiden

Als u de relatie verbreekt en samen kinderen hebt, is er in beginsel een verplichting tot kinderalimentatie. De hoogte ervan bespreekt u samen, maar komt u er niet uit, dan wordt het bedrag beoordeeld door een rechter. Kinderalimentatie geldt in beginsel tot het kind 21 jaar is. Ook bij co-ouderschap met een fifty-fifty-regeling kan er sprake zijn van kinderalimentatie, om de financiële situatie zo veel mogelijk gelijk te houden. Kinderalimentatie kan impactvol zijn als de financiële last groot is. Onze financieel en juridisch specialisten zorgen voor inzicht en geven u een goed advies, om de scheiding zo goed mogelijk af te wikkelen. Dat is zeker in het belang van uw kind(eren). 

Scheiden met een koophuis

Bij een scheiding gaat de koopwoning naar de eigenaar. Bent u samen eigenaar, dan moeten de woning en de hypotheek worden verdeeld. Blijft één van u in de woning wonen, dan moet de hypotheek worden overdragen. Onze financieel adviseurs nemen de woonsituatie en het totale financiële plaatje onder de loep, waarbij het uiteraard van belang is om de waarde van de woning te weten. Vervolgens geven we inzicht in de opties, met daarbij een helder advies over de beste oplossing. Ook helpen we u met de afwikkeling op alle vlakken: financieel, fiscaal en notarieel. Dankzij onze strategische alliantie met VDB Advocaten Notarissen kan dat allemaal onder één dak, met één vast aanspreekpunt. Dat is wel zo overzichtelijk in deze lastige tijd.

Onze vakspecialist staat voor u klaar in regio
Services binnen estate planning

Bekijk hieronder onze volledige estate planning dienstverlening

arrow_back
arrow_forward