Spring naar content

Bedrijfsfusie

Een fusie tussen organisaties vraagt om een weloverwogen strategie en doortastendheid. Maar met de juiste begeleiding wordt dit complexe traject een kans voor groei en succes.

Bedrijfsfusie, waar twee werelden elkaar ontmoeten

Een bedrijfsfusie, het klinkt eenvoudig. Twee bedrijven die elkaar vinden en samen verder gaan als één. Vaak is het niet zo simpel. Er spelen meerdere belangen en er komen allerlei vragen op financieel, juridisch en HRM-gebied bij kijken. Het is dan ook niet gek dat veel ondernemers in een bedrijfsfusie door de bomen het bos niet meer zien. Samen met specialisten op ieder benodigd gebied, helpt het Corporate Finance team van Newtone u door dit intensieve traject heen. 

Samen op weg naar een succesvolle bedrijfsfusie

  • Vakkundige en objectieve bedrijfswaardering geeft u inzicht in de actuele waarde van de bedrijven.
  • Aandacht voor de financiële, juridische én menselijke aspecten binnen de bedrijfsfusie.
  • Ervaring in de begeleiding van vele voorgaande bedrijfsfusies, die we meenemen in de fusie van uw organisaties.

Op zoek naar een fusiepartner? Wij helpen u zoeken. Een uitgebreid netwerk in binnen- en buitenland helpt ons daarbij.

Bedrijfsfusie, aandelenfusie of juridische fusie?

Gaat u fuseren, dan is het belangrijk om eerst te bepalen om wat voor fusie het gaat. Neemt het ene bedrijf de bezittingen en schulden van het andere over? Dan praten we over een bedrijfsfusie. Worden de aandelen van de fuserende vennootschappen onderling geruild? Dan hebben we het over aandelenfusie. Bij een juridische fusie tot slot gaat het vermogen van een of meer rechtspersonen over op de verkrijgende rechtspersoon.

Redenen voor een bedrijfsfusie

U heeft het voornemen om te gaan fuseren. Dit kan meerdere redenen hebben. U wilt bijvoorbeeld groei realiseren, inkoopvoordeel en/of schaalvoordeel realiseren of een nieuwe markt betreden. Een bedrijfsfusie kan een goede oplossing zijn. Wilt u weten of fuseren in uw situatie echt de beste optie is? Wij adviseren u graag.

Bedrijfsfusie: zo zit het fiscaal gezien

Bij een bedrijfsfusie moet u aan veel zaken denken. Zo zijn er voorwaarden die gelden als u gaat fuseren. Eventuele schuldeisers moeten bijvoorbeeld toestemming geven voor de overname van contractuele verplichtingen en schulden aan de andere partij. Daarnaast betaalt u vennootschapsbelasting over de overgedragen schulden en bezittingen. Gaat er ook onroerend goed over? Dan krijgt u bovendien te maken met overdrachtsbelasting.

Gaat u fuseren? Denk aan uw medewerkers!

Het is de belangrijkste motor van uw bedrijf: uw personeel. Besteed bij een bedrijfsfusie daarom niet alleen aandacht aan de fiscale en juridische aspecten, maar denk zeker ook aan het menselijke aspect. Wat betekent de fusie voor uw medewerkers? Moet er een nieuw arbeidsvoorwaardenpakket komen? Heeft het gevolgen voor het aantal en soort functies binnen uw organisatie? Welke rechten hebben uw medewerkers, en welke plichten zijn er voor u als werkgever? Onze corporate finance specalisten nemen ook dit onderdeel zorgvuldig mee in de begeleiding bij een fusie- of overnametraject.

Onze vakspecialist staat voor u klaar in regio