HLB en Green by Blue.
Wij zijn ervan overtuigd dat wij de meeste impact op duurzaam ondernemen kunnen maken vanuit onze dienstverlening. Daarom namen we eind 2022 samen met verschillende kantoren het initiatief voor het nieuwe platform Green by Blue. Green by Blue is een platform waarin duurzaamheidsadviseurs, accountants en financial professionals samenwerken om bedrijven te begeleiden in de transitie naar een duurzamer businessmodel.
Het is een platform dat cijfermatig, goed onderbouwd en meetbaar resultaat wil boeken. Dat doen we door Sustainable Development Goals te veranderen van gespreksonderwerpen in actiepunten. Omdat de wetgeving dit straks keihard eist. Omdat de maatschappij het verwacht. Omdat we een nieuwe generatie professionals aan ons moeten binden. En omdat ondernemers die vooruit willen daar nu al om vragen. Want binnenkort valt er niet meer aan te ontkomen: het onderwerp duurzaamheid zal bij bedrijven hoog op de agenda moeten staan.
Vanaf 2025 verplicht de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) naar schatting 1.500-2.000 grote Nederlandse ondernemingen hun prestaties op het gebied van duurzaamheid te rapporteren. Deze rapportages worden onderwerp van een verplichte controle. Voor de meeste ondernemers is deze rapportage en controle nieuw. Zij zullen zich daarbij tot hun accountant wenden voor advies en rapportage.
De CSRD verplicht bedrijven om naast de jaarrekening, ook een verslag op te stellen van hun duurzaamheids- of ESG beleid. Hierbij denk je al snel aan milieu gerelateerde thema’s zoals CO2-footprint (Environmental), maar het gaat veel verder dan dat. Zaken als anti-corruptiebeleid (Governance), leefbaar loon en zinvol werk (Social) gaan bijvoorbeeld een rol spelen in de verslaglegging. Tegelijkertijd zijn deze thema’s ook doorslaggevend in de ‘War on Talent’. Het is het verschil tussen rapporteren over gisteren en vandaag (vanuit afhankelijkheden zoals schaarste van grondstoffen en prijsinflatie) naar rapporteren over morgen vanuit de impact die jouw bedrijf maakt op de samenleving én de impact die de samenleving op jouw bedrijf maakt (dubbele materialiteitsbeginsel). Hiermee wordt er dan ook breder gerapporteerd over de waardecreatie van een bedrijf. De accountant moet dit verslag controleren. Kortom: een enorme uitdaging voor bedrijven én hun accountants.
Bovendien raakt het duurzaamheidsvraagstuk vanuit de keten naast grote ook middelgrote en kleine bedrijven. Veel organisaties zijn vandaag de dag vanuit maatschappelijke ontwikkelingen en intrinsieke motivatie aan de slag met het vraagstuk en kan het voordelen opleveren op het gebied van subsidies en/of kostenbeheersing. Tegelijkertijd worden er ook steeds vaker eisen gesteld op dit gebied vanuit onder andere banken en klanten. We zien duurzaamheid tevens steeds vaker terug in aanbestedingstrajecten.