Audit en assurance

Risicogeörienteerde audit zonder verrassingen

Een financial audit geeft je een betrouwbaar, onafhankelijk inzicht in het verloop van processen binnen je organisatie. Met behulp van slimme analysetechnieken brengt onze controlepraktijk afwijkingen in data en risico’s tot in het kleinste detail in beeld. We zijn niet voor niets koploper in innovatieve IT-oplossingen. Maar de toegevoegde waarde van onze audit en pre-audit services zit ‘m vooral in het feit dat we samen met onze data-analisten, accountants, financieel specialisten, belastingadviseurs en juristen al die feiten onder de loep nemen. Met een team van experts helpen we je verder met concrete aanbevelingen voor de inrichting en verbetering van je internal audit functie. We denken in oplossingen en hebben daarbij nadrukkelijk oog voor de ondernemer achter de cijfers. Als trusted advisors maken we graag het verschil.

Finance controller - HLB Witlox Van den Boomen

Edwin van Haare RA

Partner / directeur controlepraktijk

Een auditplan gericht op strategisch en multidisciplinair advies.

Controleaanpak gericht op toegevoegde waarde voor jou en je bedrijf.
Process mining geeft inzicht en helpt je bedrijfsprocessen tot in detail te optimaliseren.
Audit en assurance gebaseerd op een multidisciplinaire samenwerking, met een aanpak die past bij jouw organisatie.
Als geen ander voorbereid op de toekomst. We anticiperen op nieuwe wetgeving rond duurzaamheidsverslaglegging (CSRD).
triangle dark triangle light

Zo helpen we je met audit en assurance.

De accountantscontrole van de jaarrekening is niet voor iedere onderneming een wettelijke verplichting. Wél is de financial audit voor iedere onderneming van grote toegevoegde waarde. Vanuit een multidisciplinaire benadering bieden we je een brede, innovatieve dienstverlening op het gebied van audit en assurance.

triangle dark triangle light
Emigratie of immigratie - blog 2-1

Intelligente en effectieve accountantscontrole

Dankzij onze innovatieve aanpak verlopen de controles intelligenter en effectiever, waardoor wij meer aandacht en tijd kunnen besteden aan de kwaliteit van de accountantscontrole. De inzichten die hieruit voortkomen geven ons niet alleen de zekerheid die noodzakelijk is voor de controle, maar helpen je meer in control te zijn over je financiële processen. Je krijgt nieuwe inzichten in potentiële risico’s, te verbeteren processen en uitzonderingen die eerst onderbelicht bleven.

Pre audit services - HLB witlox Van den Boomen

Pre-audit services.

Met een pre-audit brengen we nauwkeurig in kaart in hoeverre jouw organisatie voldoet aan de eisen die de accountantscontrole stelt. Die investering in financial controlling verdient zich letterlijk en figuurlijk terug: een pre-audit voorkomt kostbare vertraging en onvoorzien meerwerk tijdens het controletraject. Met een brede blik beoordelen we de  administratieve organisatie en interne beheersingsmaatregelen (internal audit functie). En gaan we na of data-analyse de juiste, betrouwbare managementinformatie zal opleveren. Daarnaast helpen we je met onze pre-audit services bij het verzamelen en opleveren van alle gegevens die de accountant nodig heeft voor de financial audit.

CSRD en ESG verplichting duurzaamheidsverslaglegging

Voorbereiden ESG-verplichting (CSRD).

Environmental, Social and Governance (ESG) – of in goed Nederlands in één woord samengevat: duurzaamheid – krijgt steeds meer aandacht. Ook van mkb-bedrijven wordt verwacht dat ze een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. Grotere mkb-bedrijven en hun financial controllers zijn per 2024 verplicht een duurzaamheidsrapportage op te stellen (in april 2022 heeft de Europese Commissie het voorstel voor de Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD - gepresenteerd). We helpen je graag om je voor te bereiden op deze ESG-verplichting én om werk te maken van de diverse ESG-factoren.

Waarom elk bedrijf duurzamer wil ondernemen (en hoe jij dit ook kan doen).

In deze whitepaper leer je wat duurzaam ondernemen inhoudt, wat het de wereld én je bedrijf oplevert. De paper bevat:

In 10 stappen duurzaam ondernemen
Hoe rapporteer je op de richtlijnen?
3 tips om direct aan de slag te gaan

Dit zijn 20 minuten goed besteed.

Whitepaper duurzaam ondernemen | HLB Witlox Van den Boomen
Jaarrekening controle (1)

Financial audit: controle van de jaarrekening.

Een audit ofwel controle van de jaarrekening laat je als ondernemer of controller even terugkijken. Zo’n betrouwbaar zicht op cijfers en bedrijfsprocessen is van grote waarde. De jaarrekening is een belangrijk vertrekpunt bij het nemen van strategische beslissingen! Bovendien stellen ook belanghebbenden eisen aan de jaarrekening. Onze accountants en auditors helpen je met alle voorbereidingen en het opstellen van de jaarrekening. Hierdoor voldoe je aan alle (wettelijke) eisen en krijg je als ondernemer een helder inzicht en blijf je in control over je administratie organisatie.

overleg assurance

Assurance brengt eventuele risico's in kaart.

Naast de controle van de jaarrekening brengen overige assurance-opdrachten extra zekerheden en kunnen ook eventuele risico’s helder in beeld worden gebracht. Dergelijke waardevolle informatie uit je administratieve organisatie helpt jou als ondernemer of financial controller om bij te sturen. Onze registeraccountants en auditors ontzorgen je door assurance-rapportages op te stellen. En vooral: in heldere taal al je vragen te beantwoorden.

assurance (1)-1

(Duurzaamheids)verslaggeving is de basis van onze dienstverlening.

De manier waaróp we dat doen, is aan verandering onderhevig. Als koploper in innovatieve IT-oplossingen begeleiden we je bij de digitalisering van informatiestromen en maken we bedrijfsprocessen inzichtelijk. Ook de aard van onderwerpen gaat mee met de actualiteit. Maatschappelijke verslaggeving is bij veel organisaties al ingeburgerd. Op dit moment is duurzaamheidsverslaggeving een belangrijk aandachtspunt. Deze zogenaamde CSRD-rapportage wordt per 2024 wettelijk verplicht voor veel mkb-bedrijven. Wij helpen je graag hiermee aan de slag te gaan.

It audit advies

IT-audit en advies.

IT-audits zijn van grote waarde. Iedereen verwacht tegenwoordig simpelweg dat informatie foutloos en continu beschikbaar is en dat de IT-infrastructuur van je bedrijf op orde is. Technische ontwikkelingen en veiligheidsissues maken het bedrijven niet makkelijk om in control te blijven. Met een IT-audit helpen onze specialisten je om knelpunten in IT-systemen in beeld te brengen. Zodat je inzicht krijgt in mogelijke risico’s en vervolgens verbeteringen door kunt voeren.

triangle dark triangle light

Stel je vraag.
Welke dan ook.

Zit je met een ondernemersvraag? Heb je een specifieke opdracht of wil je gewoon even sparren? Wij staan voor je klaar. 

Financial controller HLB WVDB